Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Helsinki päätti tukea ydinaseiden täyskieltoa osana globaalia kaupunkien liikettä

Share

Helsingin kaupunki päätti 19.5. kaupunginvaltuuston kokouksessa, että kaupunki allekirjoittaa ydinaseriisuntaa ajavan International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) -kampanjan kaupunkien vetoomuksen ydinaseiden täyskiellosta. Tuesta äänestettiin kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa. ICAN on saanut työstään Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2017.

ICAN:in kaupunkien vetoomuksessa todetaan: 

Kaupunkimme on syvästi huolissaan ydinaseiden aiheuttamasta vakavasta uhasta ihmisyhteisöille kaikkialla maailmassa. Uskomme vakaasti, että asukkaillamme on oikeus elää maailmassa, jossa tätä uhkaa ei ole. Millä tahansa ydinaseiden käytöllä, oli se sitten tahallista tai onnettomuuden seurausta, tulisi olemaan katastrofaalisia, kauaskantoisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle. Tästä syystä me tuemme ydinasekieltosopimusta ja kehotamme hallitustamme allekirjoittamaan ja ratifioimaan sen.” 

Lue koko vetoomus: https://cities.icanw.org/why_cities 

ICAN-liike iloitsee, että Helsinki on liittynyt ydinaseriisunnan kannattajiin 

”Kaupungit ja näiden asukkaat ovat ydinaseiden kohde eikä kaupunki voi mitenkään suojautua käytön katastrofaalisia seurauksia vastaan. Siksi on hienoa, että Helsinki liittyy muun muassa Pariisin, Washingtonin, Toronton, Sydneyn ja Berliinin joukkoon ydinasekieltosopimuksen tukijoina”, kommentoi kansainvälisen ICAN-liikkeen johtaja Beatrice Fihn.

“Toivotaan, että Suomen hallitus kuuntelisi pääkaupunkinsa viestiä ja päättäisi liittyä ydinaseet kieltäneiden maiden joukkoon allekirjoittamalla kieltosopimuksen”, Fihn jatkaa.

Helsinki oli jo aiemmin liittynyt Hiroshiman ja Nagasakin pormestareiden ja kaupunginjohtajien Mayors for Peace -aloitteeseen. Sen lähtökohtana on ollut kaupunginjohtajien ja paikallisten yhteisöjen huoli siitä, että ydinaseet joukkotuhoaseina uhkaavat olemassaolollaan kaupunkeja ja niissä asuvien elinmahdollisuuksia ja elämää.

Lisätietoja:

ICAN Finlandin koordinaattorit:

Kati Juva            
juva.kati@gmail.com   
puh. 0505002318 

Claus Montonen
claus.montonen@gmail.com 
puh. 040 755 4248

ICAN: https://www.icanw.org
ICAN Suomi: https://icanfinland.fi/yhteystiedot/
ICAN:in kaupunkien vetoomus: https://cities.icanw.org/why_cities 

ICAN on globaali 620 jäsenjärjestön verkosto. Suomesta kansainväliseen ICAN:iin kuuluvat Aseistakieltäytyjäliitto (AKL), Lääkärin sosiaalinen vastuu (LSV), Suomen Sadankomitea, Suomen Rauhanliitto, Suomen Rauhanpuolustajat ja Tekniikka elämää palvelemaan (TEP).