Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Rauhantyö

Rauhantyö ja erityisesti joukkotuhoaseiden vastustaminen on alusta lähtien ollut yksi LSV:n toiminnan peruspilareita. Toimimme osana kotimaisia ja kansainvälisiä rauhanverkostoja tehden vaikuttamistyötä mm. ydinaseriisunnan ja aseviennin rajoittamisen saralla.

Lyhyesti toiminnastamme

Ydinaseet eivät tuo turvaa eikä niiltä voi suojautua

Ydinsodan ehkäiseminen ja ydinaseiden lopullinen hävittäminen on välttämätöntä ihmiskunnan tulevaisuuden varmistamiseksi. YK:ssa on solmittu ydinaseet kieltävä Ydinasekieltosopimus, joka on astunut voimaan 2021. Suomi ei ole tätä allekirjoittanut. Yksi LSV:n tavoite rauhantyössä on vaikuttaa päättäjiin, jotta Suomi allekirjoittaisi ydinasekieltosopimuksen, ja sitä ennen osallistuisi tarkkailijana sopimuksen osapuolten kokouksiin.

LSV on kahden Nobelin rauhanpalkinnolla palkitun ydinaseiden vastaista työtä tekevän järjestön jäsen: International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) ja International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

LSV:n rauhantyön pitkäaikainen aktiivi Kati Juva toimii IPPNW:n yhtenä co-presidenttinä (rinnakkaispresidenttinä). LSV on ICAN:in Suomen verkoston ICAN Finlandin suurin alajärjestö. Kampanjoimme, tiedotamme ja teemme ydinaseiden vastaista vaikuttamistyötä pääosin ICAN Finlandin kautta.

Tue toimintaa

Henkilömiinojen, rypäleaseiden ja autonomisten asejärjestelmien vastainen toiminta

LSV oli aikanaan vahvasti mukana henkilömiinojen vastaisessa kampanjassa, ja Suomi liittyi sopimukseen lopulta 2012. Nyt Suomessa on avattu uudelleen keskustelu näiden erityisesti siviilien kärsimyksiin pitkäaikaisesti johtavien aseiden käytöstä. LSV vastustaa voimakkaasti Suomen irtautumista henkilömiinat kieltävästä sopimuksesta. Olemme mukana myös rauhanjärjestöjen yhteisessä kampanjassa rypäleaseita vastaan ja seuraamme sekä tuomitsemme Suomen asekaupat ihmisoikeuksia rikkovien maiden kanssa. 

Toiminta rauhan puolesta maailmalla

LSV seuraa tiiviiisti Lähi-idän sotaa ja toimii rauhan saamiseksi Gazaan ja muille konfliktialueille. Levitämme tietoa erityisesti terveydenhuoltoon kohdistuneista väkivaltaisuuksista. LSV esittää vaikeasti haavoittuneiden gazalaisten tuomista Suomeen sairaalahoitoon.

Myös Ukrainan sodan osalta toimimme rauhan edistämiseksi ja tuomme esiin erityisesti terveydenhuoltoon kohdistuneita sotarikoksia. 

Olemme huolissamme Suomen militarisoitumisesta ja kapea-alaisesta näkemyksestä turvallisuudesta pelkästään sotilaallisena kysymyksenä. Uskottavasta puolustuksesta ei pidä tinkiä, mutta rauhan ja turvallisuuden edistäminen on muutakin kuin sotilaallista varaumista. 

Toiminnan keinoja ja muotoja

Suomessa käymme säännöllisesti tapaamassa ulkoministeriön asevalvontayksikköä yhdessä muiden rauhanjärjestöjen kanssa. Lisäksi tapaamme yksittäisiä kansanedustajia ja päättäjiä yhdessä ICAN Finland-verkoston kanssa kertoaksemme ydinaseiden vaaroista ja ydinaseriisunnan mahdollisuuksista. Näihin tapaamisiin ovat kaikki rauhanaktiivit tervetulleita.  ICAN Finland järjestää myös ydinaseisiin liittyviä keskustelutilaisuuksia (NuclearCafé).

Kirjoitamme ydinaseista ja muista rauhanteemoista Lääkärilehteen ja muihin alan julkaisuihin sekä lehtien yleisönosastoille. Levitämme tietoa sodan ja joukkotuhoaseiden terveysvaikutuksista myös lääkäripäivillä ja muissa lääkäreiden ja terveydenhuollon tilaisuuksissa. Kerromme näistä asioista myös omissa some-kanavissamme. Gazan tilanteen osalta LSV:ssä on oma työryhmä pohtimassa palestiinalaisten tukemista ja heidän tilanteensa tekemistä tunnetuksi.

Kansainvälisesti IPPNW:n jäsenjärjestönä osallistumme sen kongresseihin, sekä maailmanlaajuisiin että Euroopan aluekokouksiin. IPPNW opiskelijoilla on omaa aktiivista ja hyvin verkostoitunutta toimintaa.

Tule mukaan toimintaan

Tiedotamme jäsenistölle päättäjätapaamisista ja NuclearCafé -tilaisuuksista sekä koulutamme aktiiveja kertomaan näistä asioista esimerkiksi omalla työpaikallaan. Suunnittelemme myös verkkokurssia ydinaseista, ja tähän olisi hienoa saada nuoria aktiiveja mukaan.

LSV rauhantyö on avoin myös uusille ideoille. Ota yhteyttä, jos sinulla on mielessä jotain mitä pitäisi tehdä ja ehkä idea siitä, miten se tehtäisiin. Tai mistä teemasta haluaisit, että järjestämme keskustelutilaisuuden. Kansanvälisistä kongresseista tiedotamme, ja pyrimme tukemaan osallistumista myös taloudellisesti.

Voit tulla mukaan toimintaan ottamalla yhteyttä rauhantyön vetäjään:
Kati Juva, sukunimi.etunimi@gmail.com