Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Kehitysyhteistyö

Terveysalan kehitysyhteistyöhankkeidemme tavoitteena on edistää terveyden globaalia tasa-arvoa – tuoda laadukkaita terveyspalveluita mahdollisimman monen ihmisen saataville. Keskitymme työssämme kestävien kansanterveysmallien rakentamiseen köyhimmissä maissa yhteistyössä paikallisten terveysviranomaisten, terveysalan järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. Vuonna 2020 LSV:n kumppanimaa kehitysyhteistyössä on Somalia, jossa LSV:llä on mielenterveyshanke ja tuberkuloosiohjelma.

Vuoden 2020 hankkeemme

Somalian mielenterveyshanke

Mielenterveyshanketta toteutetaan Somalimaan alueella, jossa on WHO:n mukaan koko maailman raskaimpia mielenterveysongelmien taakkoja. Mielenterveysongelmilla on myös vahva stigma, vaikka jopa joka kolmas somalimaalainen kärsii jostain mielenterveyshäiriöstä. Mielenterveyspalveluiden saatavuus on hyvin heikko. Somalimaassa on noin 3.8 miljoonaa asukasta ja vain kolme psykiatria (vrt. Suomessa on yli tuhat psykiatria).

LSV:n ihmisoikeusperustaisessa mielenterveystyössä Somalimaassa kehitetään yhteisöissä toimivia matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita sekä lisätään tietoisuutta mielenterveydestä ja nujerretaan mielenterveyden aiheuttamaa stigmaa ja syrjintää. Lisäksi tuetaan Somalimaan terveysministeriötä maan mielenterveyspalveluiden koordinoinnissa ja kehittämisessä.

Lue lisää hankkeesta

Somalian mielenterveyshanke — 50€
Lahjoita muu summa ja/tai valitse lahjoituskohde.

Somalian tuberkuloosiohjelma

Tuberkuloosi on tiiviisti yhteydessä köyhyyteen — 95 % tuberkuloosin aiheuttamista kuolemista on köyhimmissä maissa. Tuberkuloosi on yleinen ja tappava tauti Somaliassa. Maan terveysjärjestelmä on konfliktin jäljiltä heikko, ja vain alle 40 % kaikista tuberkuloosia sairastavista saa hoitoa. Terveyspalveluiden huonon saatavuuden ja laadun vuoksi tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen tuberkuloosi leviää Somaliassa huolestuttavaa vauhtia.

LSV kehittää Somalian tuberkuloosipalveluita erityisesti koulutuksella. Kehitämme maassa tuberkuloosin ennaltaehkäisyä, diagnosointia ja hoitoa. Hoitoa tarjotaan paitsi klinikoilla, niin myös yhteisöissä, vankiloissa sekä maan sisäisten pakolaisten pakolaisleireillä. LSV:n tukema potilasfoorumi lisää tietoisuutta tuberkuloosia sairastavien oikeuksista ja taistelee taudin stigmaa vastaan.

Lue lisää hankkeesta

Somalian tuberkuloosihanke — 50€
Lahjoita muu summa ja/tai valitse lahjoituskohde.

Tue terveysalan kehitysyhteistyötä

LSV:n kehitysyhteistyötä tehdään Suomen ulkoministeriön ja kansainvälisen terveyssäätiön The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malarian tuella (Somalian tuberkuloosiohjelma). Ulkoministeriön tuki kattaa 85 % hankkeiden kuluista, loput katetaan lahjoituksilla ja vapaaehtoistyöllä.

LSV:n aiemmat hankkeet

LSV toteutti vuosina 2012–2017 Nepalissa mielenterveyshanketta ja vuosina 2017–2018 Nepalissa erityislapsihanketta. Klikkaa linkeistä ja lue lisää!

LSV:n globaalikasvatus Suomessa

Vuonna 2019 LSV on käynnistänyt ”Naiset vailla vaihtoehtoja” -viestintähankkeen. Hankkeen teemana on tyttöjen ja naisten seksuaalioikeudet ja lisääntymisterveys, joita käsitellään mm. intialaisten, kenialaisten, irakilaisten, elsalvadorilaisten ja brasilialaisten näkökulmasta luennoilla, seminaareissa, podcasteissa ja blogiteksteissä. Hankkeen pääyhteistyökumppanina on Suomen Gynekologiyhdistys. Hanketta rahoittaa Suomen ulkoministeriö ja Euroopan unioni.

Mitä hankkessa tapahtui vuonna 2019? Lue täältä lisää!

Lue vuoden 2020 virtuaalisesta luentokiertueesta täältä!

Tule mukaan toimintaan!

Voit tulla mukaan kehitysyhteistyötoimintaan ottamalla yhteyttä ohjelmapäällikkö Meri Paunoseen, meri.paunonen@lsv.fi, +358 44 744 9939