Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Kapuamalla hyvä kiertoon

Share

Kuulin ensimmäisen kerran Kapuasta luettuani anestesiakollegan Riitta Jounilan Kapua-matkasta Nepaliin vuonna 2008. Kun huomasin Lääkärin Sosiaalisen Vastuun ilmoituksen vuonna 2015 toteutettavasta Oma Kapua -hankkeesta, lähtöpäätös oli selvä. LSV tarvitsi lisärahoitusta Nepalin Dangin maakunnassa vuonna 2012 aloitettuun mielenterveysprojektiin. Olin käynyt kerran aiemmin Nepalissa ja siitä lähtien haaveillut pääseväni takaisin sinne. Maa ja sen ihmiset olivat jättäneet lähtemättömän muistijäljen.

Maanjäristys karsi alkuperäistä osallistujajoukkoa, ja meitä lähti lopulta matkaan kuusi kapuajaa marraskuun alussa 2015. Tutustuimme LSV:n tukemaan paikallisen Centre for Victims of Torturen (CVICT) mielenterveyshankkeeseen LSV:n edustajan, oikeuspsykiatrin Mika Rautasen kanssa. Nepalissa, kuten useimmissa muissakin kehitysmaissa, mielenterveysongelmien tunnistamisessa ja hoidossa on suuria puutteita, mikä johtaa syrjintään. Meidät otettiin Dangin maakunnan terveysasemilla ja kylissä vastaan ylitsevuotavan ystävällisesti. Saimme tutustua hankkeeseen käytännössä ja nähdä miten pienetkin asiat voivat olla merkittäviä. Leskirouvan perheen arki helpottui, kun hän sai oman vuohen. Meilläkin on opittavaa. Toimivaan verkostoyhteistyöhön ei tarvita välttämättä suuria rakenteita eikä kankeaa hallintoa, motivaatio ja halu toimia riittää. Matka huipentui vaellukseen vuoristokylien läpi Annapurna Poon Hillille (3210 m) Himalajan majesteettisissa maisemissa.

Ensimmäinen Kapua-matka tehtiin Tansaniaan ja Keniaan vuonna 2006. Suvi Aarnion perustama Kapua on saanut tähän mennessä yli 200 osallistujaa keräämään yhteensä reilut 700 000 euroa kehitysmaiden ihmisten ja ympäristön hyväksi. Varat suunnataan kohteisiin luotettavien ja tunnettujen suomalaisten järjestöjen kautta. Osallistujilleen Kapua tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kehitysyhteistyöhankkeeseen paikan päällä ja samalla haastaa itsensä nousemalla vuorelle.

Kapua-reissu sai minussa jotain liikkeelle. Joskus täytyy matkustaa kauas nähdäkseen tarkemmin lähelle. Nyt valmistaudun uudelle LSV:n Oma Kapua -matkalle Tansaniaan. Tällä kertaa keräämme rahoitusta tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa ehkäisevään työhön Tansanian Kilimanjaron maakunnan alueella. Tavoitteena on suojata heitä ympärileikkaukselta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Samalla keräämme rahoitusta tuberkuloosin ehkäisyyn Somaliassa. Tutustumme Tansanian hankkeeseen ja kiipeämme sen jälkeen Afrikan katolle, Kilimanjarolle. Lähtöpäätöksen jälkeen arki on tuntunut kevyemmältä. Tunnen itseni etuoikeutetuksi, kuin voin olla mukana tekemässä tästä pallosta parempaa paikkaa. Askel kerrallaan.

Johanna Tuukkanen, ylilääkäri
Keski-Suomen keskussairaala
Päivystys

http://www.kapua.fi/oma/