Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Sote-kyselyssä tänään professori Sirpa Asko-Seljavaara

Share

LSV kysyy SOTEsta

Mitä hyvää (1) näet nyt kaavaillussa SOTE-uudistuksessa, entä mikä huolestuttaa (2)?

Vastaajana Sirpa Asko-Seljavaara, professori, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen

1. Hyvää nyt luonnoksena esitetyssä sote-järjestämisuudistuksessa on se, että se näyttää toteutuvan. Sote-palvelut on saatava kaikkien suomalaisten oikeudeksi, verotus ei saa kiristyä ja laadun on oltava hyvää. Maakuntamalli sopii aluksi hyvin, koska keskussairaalat toimivat jo maakuntien keskuskaupungeissa. Myöhemmin voidaan sote-alueita vähentää.

2. Monta kysymystä on vielä ratkaisua vailla. Kolmen miljardin kustannusten nousun estäminen ei toteudu, jollei integraatio perus- ja erikoissairaanhoidon välillä tapahdu. Valinnanvapauden toteutuminen missä tahansa muodossa vähentää hyvän integraation mahdollisuuksia, joten ensimmäinen vaihe on toteutettava hyvin varovasti, käyttäen pääasiassa palveluseteliä. Kustannusten nousua ei voi välttää, koska nykyisin itse maksavat potilaat tulevat julkisen rahan piiriin. Asiakasmaksuja on pakko nostaa. Maakunnille ei anneta valtaa ottaa lainaa, investoida. Tämä on huono asia. Valtakunnallinen palvelukeskus ei toimi, sen pitää olla maakunnallinen. Ongelmaksi muodostuvat jo olemassa oleva kiinteistökanta. Kuka omistaa kiinteistöt? Kuka vastaa kuntien veloista?

Laaja valinnanvapaus tuhoaa lopullisesti integraation ja johtaa kilpavarusteluun. Kuka laatii kahdessa vuodessa yhdenmukaiset kriteerit ja valvoo niitä?

Yhtiöittäminen ei ole mikään EU:n vaatimus. Opetus ja tutkimus ei saa mitään huomiota luonnoksessa. Koko soten onnistuminen perustuu kuitenkin osaamiseen ja luottamukseen. Opetus pitää kustantaa valtion kassasta todellisten kustannusten mukaan, mutta myös yritykset pitää velvoittaa siitä maksamaan. Yliopistosairaaloille pitää tehdä oma laki. Uudeltamaalta siirretään rahaa muualle Suomeen, muun muassa Helsingiltä yhden veroäyrin verran, mikä merkitsee 2400 hengen työpanosta. Laatukriteerit ovat sellaiset, että saa sitä enemmän rahaa, mitä huonommin hoitaa potilaan.

Lääketieteen professoreiden tulee osallistua maakunnan hallintoon. Monta muuta asiaa odottaa selvennystä, mutta toivon sote-uudistuksen onnistuvan ja luotan Rehulaan ja Mattilaan.