LSV:n ehdokaslista Duodecimin valtuuskunnan vaaleissa
Lääkäriseura Duodecimin valtuuskunnan vaalit järjestetään sähköisenä 7.1.–14.2.2025. Löydä sinulle sopiva ehdokas LSV:n ehdokaslistalta!
Nyt on aika vaikuttaa Duodecimin tulevaisuuteen ja valita valtuuskuntaan edustajat, jotka ajavat kestävää ja tasa-arvoista tietoon perustuvaa terveydenhuoltoa. Tutustu LSV:n ehdokaslistaan alta ja äänestä vaaleissa!
Duodecimin jäsenet valitsevat edustajansa valtuuskuntaan joka kolmas vuosi järjestettävissä vaaleissa. Valtuuskunta on Duodecimin korkein päättävä elin, joka osallistuu seuran strategian valmisteluun ja hyväksyy sen. Lisätietoa valtuuskunnan vaaleista löydät Duodecimin verkkosivuilta.
Lääkärin sosiaalisen vastuun vaaliliiton ehdokkaat
90 Kati Juva
91 Leif Lakoma
92 Marjukka Mäkelä
93 Hanna Nohynek
94 Matti Parry
95 Heli Salmi
96 Topi Turunen
LSV:n listan ehdokkaat esittäytyvät alla.
Kati Juva
Olen juuri eläkkeelle siirtynyt neurologi ja dosentti, joka on kiireisempi kuin koskaan. Olen toiminut yli 40 vuotta lääkäreiden rauhanliikkeessä ja olen tällä hetkellä kansainvälisen IPPNW:n (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) puheenjohtajistossa. Olen ollut kunnallispolitiikassakin aktiivinen sekä 80-luvulla että tällä vuosituhannella. Tutkimustakin on tullut tehtyä lähinnä muistisairauksista, ja oppikirjatekstejä myös muusta neuropsykiatriasta. Duodecimissa olen huseerannut 1990-luvulta asti eri tehtävissä. Lääkärin sosiaalinen vastuun perustajajäsenenä ja monivuotisena aktiivina pidän LSV:tä kaiken yhteiskunnallisen toimintani kotipesänä ja IPPNW:n kansainväliset yhteydet toimivat laajennettuna perheenä.
Leif Lakoma
Olen 38-vuotias nuorehko lääkäri, jota kiinnostaa terveys laajalla skaalalla. Koulutukseltani olen infektiosairauksien erikoislääkäri. Lisäksi olen suorittanut kansainvälisen Master of Public Health -tutkinnon Kapkaupungin yliopistossa. Työskentelen ylilääkärinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Terveysuhkien torjunta -yksikössä. Ylläpidämme valmiutta ja varaudumme torjumaan erilaisia äkillisiä terveysuhkia. Pääosa työstä kuluu oman leipälajini eli tartuntatautien parissa. Suuren osan työstäni muodostaa jatkuva tutkitun tiedon tarkastelu sekä siitä viestiminen niin kollegoille kuin kansalaisillekin, tavalla tai toisella.
Duodecimissä haluaisin pitää esillä erityisesti kolmea teemaa:
Tutkittu tieto. Yhdistyksen ydintehtävä on tärkeämpi kuin koskaan. Tarvitaan myös tutkitun tiedon kriittistä tarkastelua sekä vaikuttavuuden arviointia. Yhtä tärkeää kuin itse tiedon tuottaminen on siitä viestiminen. Duodecim on avainasemassa niin lääkäreiden päätöksenteontuen kuin kenen tahansa helposti saatavissa olevan luotetun tiedon tuottamisessa.
Kollegiaalisuus. Ammattikuntamme yhtenäisyys on tärkeää myös välittämämme viestin uskottavuuden kannalta. Sosiaalinen media on helpottanut erimielisyyksien tuomista koko kansan nähtäville. Tärkeää olisi kehittää lääkäreiden keskinäistä dialogia, jotta jokaisella olisi turvallinen ympäristö oppia, tuottaa tietoa sekä myös myöntää virheensä.
Kestävä ja kokonaisvaltainen terveys. Terveys on paljon muutakin kuin medisiinaa. Hyvinvointiin vaikuttavat myös sosiaaliset, taloudelliset sekä ympäristöön liittyvä tekijät. Terveyserojen kaventaminen niin meillä kuin maailmallakin suojelee lopulta jokaisen hyvinvointia.
Marjukka Mäkelä
Olen yleislääketieteen erikoislääkäri ja alan emeritaprofessori Kööpenhaminan yliopistosta. Toimin terveyskeskuslääkärinä 15 vuotta, opetin yleislääketiedettä Helsingin yliopistossa 7 vuotta ja olin Käypä hoito -suositusten ensimmäinen päätoimittaja 1993–2003.
Työssäni tutkimusprofessorina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa 2000–2016 johdin terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikköä (Finohta) ja olin alan kansainvälisen lehden päätoimittaja 2010–2016.
Olin pohjoismaisen Cochrane-keskuksen Suomen yksikön johtaja 1997–2018. Olen ollut Guidelines International Networkin ja menetelmien arviointiyksiköiden verkoston INAHTAn puheenjohtaja sekä työskennellyt konsulttina WHO-Eurossa ja asiantuntijana Euroopan neuvostossa.
Hanna Nohynek
Olen Hanna Nohynek, entinen Stadin friidu, nykyinen iittiläinen valtion virkamies, LT ylilääkäri ja professori, jolla on kansainvälisen terveydenhuollon ja matkalääketieteen erityispätevyys. Olen tutkinut infektiotauteja ja rokotteita valmistumisestani vuonna 1986 lähtien. Teen päätyötäni Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveysuhkien torjunta -yksikössä, jossa fokuksessa on Suomen rokotuksilla ehkäistävät taudit, rokotteiden turvallisuus ja tehokkuus. Ammatinharjoittajana Aavassa minulla on ankkuri käytännön lääkärintyöhön: otan vastaan matkalle lähtijöitä ja matkalta palaavia.
Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Olin aikoinaan perustamassa Lääkärin sosiaalista vastuuta. Lääkärin rooliin kuuluu vaikuttaminen tutkitun tiedon avulla. Sitä olen tehnyt niin tutkijayhteisössä kuin mediassakin, sillä mielestäni kaikilla on taustastaan ja koulutuksestaan riippumatta oikeus oppia ja tietää. Koronavuosina tehtäväkenttäni laajeni Suomesta koko maailmaan; oman THL-päivätyöni ohella toimin jo toista vuotta Maailman terveysjärjestön rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtajana pro bono. Olen myös International Vaccine Instituten hallituksen varapuheenjohtaja sekä icddr.b:n hallituksen rivijäsen.
Duodecimilla on tärkeä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa tutkitun tiedon edistäjänä. Tätä työtä haluan omalta osaltani olla edistämässä.
Matti Parry
Olen lastenlääkäri ja terveydenhuollon erikoislääkäri Helsingistä. Työskentelen lasten veri- ja syöpätaudeilla, jossa minua kiehtoo erityisesti tieteen ja käytännön työn välitön suhde. Tutkin muuttuvan lapsiväestön terveyttä ja maahanmuuton vaikutuksia, ja olen työskennellyt tiiviisti globaalin terveyden parissa.
Olen ehdolla Duodecimin vaaleissa, koska toivoisin järjestön ottavan entistä näkyvämmän roolin tieteen puolustajana muuttuvassa terveysjärjestelmässä. Samalla tulisi nähdä terveyteen vaikuttavat tekijät laajasti myös biolääketieteen ulkopuolella, ja vahvistaa tietoon perustuvaa päätöksentekoa erityisesti terveyden yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Heli Salmi
Olen Heli Salmi, 43-vuotias anestesia- ja lastenlääkäri Helsingistä, ja päivystävä dosentti. Erityispiirteeni on, että uskon yhä suomalaiseen terveydenhuoltoon ja tieteen jatkuvaan kehitykseen paremman maailman hyväksi. Päivä- ja yötyötä teen lasten teho-osaston osastonylilääkärinä. Tutkimustyössä olen kiinnostunut lasten kriittisen sairauden ennustetekijöistä, erityisesti sosioekonomisista eroista. Duodecimin lisäksi olen tehnyt järjestötyötä Lääkärin sosiaalisessa vastuussa ja Lääkäriliiton eettisessä neuvottelukunnassa.
Lääkärinä, tutkijana ja järjestötyöntekijänä olen kohtuullisen kokenut, ja minulla on selvä käsitys, mitä joka päivä tavoittelen: inhimillisempää lääketiedettä, järkevämpää terveydenhuoltoa, ja niiden keinoin parempaa maailmaa. Me lääkärit olemme asiantuntijoita terveydessä, sairaudessa ja terveydenhuollossa. Edustamme tutkittua tietoa, ja siksi äänemme on kuuluttava aina, kun terveydestä päätetään. Duodecim-seuralla on edellytykset kohota viisaan terveydenhuollon ja lääketieteellisen tiedon äänitorveksi Suomessa.
Kahden aiemman valtuustokauteni aikana olen kertonut Duodecimin kolumnistina ajatuksiani siitä, mitä terveydenhuollossamme on hyvää, ja mitä se vielä kaipaisi. Jatkossakin haluaisin valtuuskunnan jäsenenä edistää erityisesti lääketieteellisen tiedon kulkua päätöksenteon tarpeisiin. Kirjoitan mielelläni tiede- ja yleistajuista tekstiä, ja muutakin on tulossa.
Topi Turunen
Olen tartuntatautien torjunnan ylilääkäri Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Suosikkiteemojani terveydenhuollossa ovat vaikuttavuus, terveyden edistäminen ja kestävä kehitys. Toimin Duodecimin jäsen- ja viestintävaliokunnassa.
Pidän tärkeänä, että seura viestii suoraan suurelle yleisölle ja päättäjille – tutkittuun tietoon perustuva vaikuttajaviestintä on keino parantaa yhteiskunnallista päätöksentekoa. Duodecimissa haluan kehittää myös aktiivisen jäsenyyden väyliä ja eri uravaiheissa olevien lääkäreiden huomioimista.