Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Benin

Laadukas laboratoriotestaus ja koulutushanke Beninissä

LSV aloitti vuonna 2021 uuden hankkeen Beninissä, jossa tuetaan beniniläisiä kumppaneita kouluttamaan julkisten sairaaloiden laboratoriohenkilökuntaa antibioottiresistenssitutkimusten ja veriviljelyiden tekemisessä. Antibioottiresistenssi (AMR) on nopeasti paheneva globaali ongelma, joka uhkaa nykylääketieteen perustana olevaa tartuntatautien hoitoa. Antibiooteille vastustuskykyisten taudinaiheuttajien tunnistaminen on välttämätöntä niiden leviämisen estämiseksi. Beninissä sairaaloiden laboratoriot eivät tällä hetkellä pysty tekemään tätä työtä heikon infrastruktuurin ja henkilökunnan taitotason vuoksi. Hankkeessa vahvistetaan beniniläisten kliinisten laboratorioiden kykyä testata ja tunnistaa resistenttejä bakteereja, jotka aiheuttavat henkeäuhkaavia infektioita, erityisesti sepsistä. Hankkeessa keskitytään nopeaan ja systemaattiseen työskentelyyn ja noudattaen kansainvälisiä laatustandardeja.

Hankkeessa koulutetaan ensin kokeneita laboratoriotyön ammattilaisia, jotka sitten puolestaan kouluttavat uusia laboratoriotyöntekijöitä. Kohderyhmään kuuluu 60 terveysministeriön valitsemaa laboratorioteknikkoa eri puolilta Beniniä. Laboratoriotulosten tehokasta hyödyntämistä hoitopäätöksissä tarkastellaan työpajoissa, joissa laboratoriohenkilökunta ja lääkärit kohtaavat. Tietoa laboratorioiden toiminnasta ja tietojen hyödyntämisestä kerätään ennen ja ja jälkeen koulutusten hankkeen seuraamiseksi ja laboratorioiden tehokkaan käytön suunnitteluun jatkossa. Hankkeessa valmistellaan raportti, joka linjaa hyviä käytäntöjä Beninin ja Länsi-Afrikan kontekstissa, ja uusia toimintatapoja kehitetään terveysministeriön, sairaaloiden ja akateemisen yhteisön dialogilla.

Suomessa hankkeen työryhmässä on mikrobiologian ja laboratoriotyön asiantuntijoita, lääkäreitä ja Helsingin yliopiston tutkijoita. Korona-pandemian vuoksi vuonna 2021 suomalaisten asiantuntijoiden tuki on pääasiassa verkkoyhteyden välityksellä, myöhemmin koulutuksia päästään tukemaan myös paikan päällä.

Hankkeen paikallisina kumppaneina toimivat paikallinen kansalaisjärjestö CeRADIS (Center for Integrated Development and Solidarity), jolla on pitkä kokemus terveysalan hankkeiden toteuttamisesta sekä Abomey-Calavin yliopisto ja erityisesti The Applied Microbiology and Pharmacology of Natural Substances Research Unit. Hanketta rahoittaa Suomen ulkoministeriö vuosina 2021–2022.

Lue artikkeleita hankkeesta:

Laboratoriokoulutusta verenmyrkytysten hoidon parantamiseksi Beninissä
Kliininen laboratoriodiagnostiikka ja hoidon laatu Beninissä
Beninin hankkeessa edistetään verenmyrkytyksen hoitoa

Laboratoriohankkeen kuulumisia Beninistä

Blogi: Kansainvälinen sepsispäivä Beninissä

Kansainvälisen sepsis- päivän viettoa 23.9.2022Tue hanketta

Lisätietoja

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä:

Ohjelmapäällikkö
Mari Laaksonen
etunimi.sukunimi@lsv.fi
+358 41 313 0319

Hankekoordinaattori
Dosentti/yliopistotutkija Kaisa Haukka 
kaisa.haukka@helsinki.fi