Vaadi paperittomien terveydenhuollon säilyttämistä
Pelastetaan yhdessä paperittomien oikeus terveydenhuoltoon! Lähetä sähköpostia kansanedustajille ja vaadi, että paperittomien oikeus välttämättömään terveydenhuoltoon säilyy.
Ihmisoikeussopimusten ja Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus terveydenhuoltoon alkuperästään tai taustastaan riippumatta. Hallitus valmistelee kuitenkin lakimuutosta, joka toteutuessaan rajaisi paperittomien terveyspalvelut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vain kiireellisiin. Tämä tarkoittaa, että hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla ja HUS-yhtymällä ei enää olisi velvollisuutta järjestää välttämätöntä hoitoa ihmisille, jotka oleskelevat maassa vailla oleskeluoikeutta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lapset saisivat edelleen laajat palvelut eli samat kuin hyvinvointialueen asukkaat ja raskaana oleville turvattaisiin neuvolaseuranta.
Lakimuutos rajaisi oikeutta terveydenhuoltoon ihmisiltä, jotka jo nyt ovat haavoittuvassa asemassa. Se lisäisi inhimillistä kärsimystä, jos välttämätöntä hoitoa ei tarvittaessa saa. Vaarana olisi, että kroonisiin sairauksiin ei enää saisi hoitoa ennen niiden muuttumista kiireellistä hoitoa vaativiksi. Myös kansanterveys vaarantuisi rokotuskattavuuden heikentyessä.
Sinä voit vaikuttaa tämän haavoittuvassa asemassa olevan ihmisryhmän tilanteeseen! Kirjoita kansanedustajille ja kerro heille mielipiteesi terveydenhuollon ammattilaisen perspektiivistä. Lähetäthän viestisi mahdollisimman pian, viimeistään 21.4.2025 mennessä, jotta se ehtii saavuttaa päättäjät ajoissa. Eduskunta käsittelee esitystä kevään 2025 aikana.
Kirjoitusohjeet
- Lähetä sähköpostiviesti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille (katso yhteystiedot alla). Jos lähetät viestin useammalle edustajalle, lähetä ne erillisinä viesteinä ja laita jokaiseen viestiin kopioksi edustajan avustaja. Muista teititellä edustajia. Voit aloittaa viestin tervehdyksellä “Arvoisa edustaja -” ja päättää sen allekirjoitukseen “Kunnioittavasti -”.
- Voit hyödyntää alla olevaa esimerkkiviestiä tai kirjoittaa omin sanoin – olisi hienoa, jos muokkaat viestiäsi niin, että siihen tulee jotain omaa (apuna voit käyttää LSV:n poliittisen kirjoittamisen ohjetta). Voit liittää mukaan pidemmän tekstin, mutta sähköpostisaatteen on hyvä olla ytimekäs.
- Esittele itsesi omalla nimelläsi ja mahdollisesti tittelin/ammattinimikkeen kera, mikäli se liittyy terveydenhuoltoon. Älä esiinny LSV:n nimissä.
- Laita viestin kopiokenttään kansanedustajan avustajan sähköpostiosoite ja piilokopiokenttään aino.tuomi-nikula@lsv.fi. Näin pystymme LSV:ssä keräämään tarvittavat tiedot avoimuusrekisteriin LSV:n toimintailmoitusta varten (yhteydenoton aihe, vastaanottajat, päivämäärä ja yhteydenpidon tavat).
- Jos saat vastauksen, välitä se eteenpäin osoitteeseen aino.tuomi-nikula@lsv.fi. Näin pystymme seuraamaan, ketkä reagoivat viestiin ja miten.
Esimerkkiviesti
(Suluissa oleviin kursivoituihin kohtiin tulee oma tai edustajan nimi tai ne voit tarvittaessa jättää pois):
Arvoisa edustaja (tähän kansanedustajan sukunimi),
(Lääkärinä/sairaanhoitajana/tms. ammattinimikkeesi tähän) olen huolissani hallituksen aikomuksesta rajoittaa paperittomien ihmisten terveydenhuoltoa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vain kiireellisiin palveluihin. Terveys on perustavanlaatuinen ihmisoikeus ja paperittomat ihmiset ovat oikeutettuja siihen siinä missä muutkin. Pitkäaikaissairauksien hoitamatta jättäminen aiheuttaisi komplikaatioita, jotka edetessään kuormittaisivat jo valmiiksi ruuhkautuneita päivystyksiä. Tällä hetkellä paperittomille tarjottava välttämätön hoito perusterveydenhuollon puolella ei ole lisännyt kustannuksia tai erikoissairaanhoidon kuormitusta. Kyse on sananmukaisesti välttämättömistä palveluista: kroonisten sairauksien seurannasta ja hoidosta sekä rokotuksista. Mikäli ehdotettu lakimuutos hoidon rajaamiseksi hyväksyttäisiin, olisi sillä vakavia inhimillisiä ja taloudellisia vaikutuksia.
(Liitän viestiin lisätietoa aiheesta. Allekirjoittaneeseen voi olla yhteydessä, mikäli herää lisäkysmyksiä. Keskustelen aiheesta mielelläni.)
Kunnioittavasti,
(tähän nimesi)
Vastaanottajat
Kansanedustajien s-postiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi.
Lähetä viestisi alla oleville eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille, joihin vetoaminen olisi erityisen tärkeätä. Halutessasi voit räätälöidä viestisi kunkin vastaanottajan mukaan.
Puheenjohtajat
- Puheenjohtaja:
Krista Kiuru
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, Satakunnan vaalipiiri
Avustaja: Petteri Nurmi - Varapuheenjohtaja:
Mia Laiho
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä, Uudenmaan vaalipiiri – Huom! Taustaltaan lääketieteen tohtori, erikoislääkäri - Avustaja: Helen Josefsson
Jäsenet
- Kim Berg
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, Vaasan vaalipiiri – Huom! Taustaltaan röntgenhoitaja
Avustaja: Mari-Elina Koivusalo - Maaret Castrén
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä, Helsingin vaalipiiri – Huom! Taustaltaan lääkäri (erikoisala akuuttilääketiede), professori
Avustaja: Jasmiina Salin - Hilkka Kemppi
Keskustan eduskuntaryhmä, Hämeen vaalipiiri
Avustaja: Iida Hämäläinen - Hanna-Leena Mattila
Keskustan eduskuntaryhmä, Oulun vaalipiiri
Avustaja: Liisa Lumijärvi - Ville Merinen
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, Pirkanmaan vaalipiiri – Huom! Taustaltaan psykoterapeutti, sairaanhoitaja
Avustaja: Ville Kurtti - Ilmari Nurminen
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, Pirkanmaan vaalipiiri
Avustaja: Benjamin Silvani - Päivi Räsänen
Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä, Hämeen vaalipiiri – Huom! Taustaltaan lääkäri, lääketieteen lisensiaatti
Avustaja: Verneri Virtanen - Oskari Valtola
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä, Kaakkois-Suomen vaalipiiri – Huom! Taustaltaan työterveyshuollon erikoislääkäri
Avustaja: Salla Kuva - Ville Väyrynen
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä, Keski-Suomen vaalipiiri – Huom! Taustaltaan gastroenterologian kirurgi, osastonylilääkäri
Avustaja: Mariliina Kurkinen - Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä, Uudenmaan vaalipiiri
Avustaja: Richard Sjölund
Lisätietoa eduskuntakäsittelystä
Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle näillä näkymin viikolla 16 eli juuri ennen pääsiäistä. Sen jälkeen se luultavasti lähetetään sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja perustuslakivaliokuntaan sekä mahdollisesti myös hallintovaliokuntaan. Valiokuntakierros voi viedä viikkoja ja saattaa olla, että esityksestä äänestetään vasta juuri ennen eduskunnan kesätaukoa.
Hyödyllisiä linkkejä
Tietoa paperittomien terveydenhuollosta: Paperittomien välttämätön terveydenhuolto on ihmisoikeuskysymys – oikeutta ei saa kaventaa
Poliittisen kirjoittamisen ohje – Vaikuta paperittomien terveydenhuollon puolesta