Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n tuberkuloosin vastainen työ Somaliassa

Lääkärin sosiaalinen vastuu ry on tehnyt pitkäjänteistä tuberkuloosin vastaista työtä Somaliassa jo vuodesta 2006 lähtien. Ohjelmassa kehitetään diagnosointi- ja hoitomenetelmiä, koulutetaan terveydenhuollon työntekijöitä, vähennetään tuberkuloosin stigmaa tietoisuutta kasvattamalla sekä tehdään liikkuvaa hoitotyötä, jolla pyritään löytämään muutoin diagnisoimatta jääviä potilaita. Tuberkuloosi ja HIV kulkevat usein käsi kädessä, eli samalla kehitetään myös HIV-diagnosointia ja hoitoonohjausta.

Diagnosointi- ja hoitomenetelmien kehittämisessä tuetaan Somalimaan ja Somalian kansallisia tuberkuloosin viitelaboratorioita, jotka puolestaan kehittävät koko maan tuberkuloosidiganostiikkaa. Kehittämistyössä tehdään läheistä yhteistyötä WHO:n ja Ugandan alueellisen viitelaboratorion kanssa. Hoitomenetelmiä kehitetään kahdella LSV:n tukemalla tuberkuloosiklinikalla Hargeisassa ja Mogadishussa. Nämä klinikat tekevät myös liikkuvaa tuberkuloosityötä yhteisöissä, vankiloissa ja maan sisäisten pakolaisten pakolaisleireillä.

Terveydenhuollon työntekijöitä koulutetaan laaja-alaisesti tuberkuloosista (tuberkuloosiklinikoiden työntekijöitä, äiti-lapsi-terveysasemien työntekijöitä, yksityisten sairaaloiden ja lääkäriasemien työntekijöitä, apteekkien henkilökuntaa jne.). Tämän lisäksi kehitetään lähetejärjestelmää, jolla potilaat saataisiin ohjattua hoitoon entistä tehokkaammin.

Tuberkuloosin stigmaa vähennetään kasvattamalla suuren yleisön tietoisuutta taudista. LSV:n tukema potilasfoorumi levittää tietoa tuberkuloosia sairastavien oikeuksista ja taistelee taudin stigmaa vastaan. LSV:n tukemilla tuberkuloosiklinikoilla järjestetään viikottain terveysaiheista tiedotusta potilaille ja heidän perheilleen. Tuberkuloosihoidon yhteydessä kehitetään HIV:n diagnosointia ja hoitoonohjausta.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä Maailman ruokaohjelman kanssa, joka jakaa ruoka-apua aliravituille potilaille ja heidän perheilleen. Kaikkien potilaiden ravitsemustaso tarkistetaan ja tarvittaessa aliravitut potilaat ja heidän perheensä saavat klinikalta ruoka-apua. LSV:n tuberkuloosiohjelman yhteistyökumppaneita toimivat Somalian ja Somalimaan terveysministeriöt sekä Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Maailman ruokaohjelma (WFP). Vammaiskumppanuus Suomesta ja paikalliset vammaisjärjestöt tuovat ohjelmaan asiantuntemusta, jonka avulla pyritään tuomaan tuberkuloosihoito yhä useamman vammaisen henkilön saataville. 

Tuberkuloosiohjelman päällikkönä toimii Elina Tuusa (etunimi.sukunimi@lsv.fi) sekä LSV:n vapaaehtoiset lääkärit ja terveydenhuollon ammattilaiset. Ohjelmaa tukevat Suomen ulkoministeriö ja The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria.

Tue hanketta