Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Äitien ja vauvojen infektiontorjuntahanke Beninissä

Beninissä äiti- ja lapsikuolleisuus on edelleen korkealla, ja merkittävä osa tästä johtuu infektioista. LSV:n kehitysyhteistyöhanke keskittyy infektioiden ennaltaehkäisyyn ja hygieniakäytäntöjen parantamiseen erityisesti syrjäisillä alueilla. Tavoitteena on vähentää äiti- ja lapsikuolleisuutta ja parantaa äitien ja vastasyntyneiden terveyttä yhteisölähtöisillä ratkaisuilla.

Hanke on jatkoa kahdelle aiemmalle Beninissä toteutetulle hankkeelle, joissa vahvistettiin maan laboratoriokapasiteettia ja parannettiin sairaalahygieniaa ja infektioiden diagnostiikaa, sekä koulutettiin maaseudeun yhteisöissä toimivia yhteisötyöntekijöitä. Näiden hankkeiden pohjalta huomattiin tarve lisätä hygieniatietoisuutta ja infektioiden torjunnan keinoja yhteisöissä. Hanke perustuu CEA-lähestymistapaan (community engagement and accountability), jossa yhteisöjen asukkaat ovat aktiivisesti mukana kehittämässä ratkaisuja.

Hankkeen avulla halutaan parantaa varsinkin kaukana terveyspalveluista asuvien äitien ja vastasyntyneiden terveyttä infektioiden torjuntaa ja terveyden edistämistä tehostamalla. Beninissä äiti- ja lapsikuolleisuus on edelleen korkealla ja suurena syynä kuolleisuuteen on erilaiset infektiot. Myös antibioottihoitojen kohdentumattomuus ja infektioiden diagnostiikan puutteellisuus ovat osa ongelmaa. Nämä asiat vaikuttavat myös antibioottiresistenssin lisääntymiseen, jolla on tunnetusti maailmanlaajuisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja infektioiden tehokkaaseen hoitoon.

Yhteistyökumppaneina Beninissä toimivat jo aiemmissa hankkeissa mukana olleet paikallisen yliopiston mikrobiologian laitos (L’Unité de Recherche en Microbiologie Appliquée et Pharmacologie des substances naturelles eli URMAPha) sekä paikallinen kansalaisjärjestö CeRADIS (Centre de Réflexion et d’Actions pour le Développement Intégré et la Solidarité). Näillä toimijoilla on jo pitkä kokemus yhteisöissä terveyden edistämisestä. Hanketta rahoittaa Suomen ulkoministeriö vuosina 2025–2028.

Kohdennettua antibioottihoitoa ja koulutusta yhteisöissä infektioista ja hygieniasta

Laboratorio-osuuden tavoitteena on edistää näyttöön perustuvaa hoitoa parantamalla alueellisen bakteeri-epidemiologian ymmärtämistä ja patogeenien tunnistamista sekä luomalla ohjeita kohdennettuun antibioottihoitoon. Tämä tapahtuu keräämällä bakteriologisia näytteitä, jotta alueen epidemiologisesta tilanteesta saadaan parempi käsitys. Lisäksi näiden löydösten avulla luodaan ohjeet lääkäreille empiirisen antibioottihoidon aloittamiseen vastasyntyneiden lasten ja synnyttäneiden äitien infektioita hoidettaessa. Tämä tukee tehokkaampaa infektioiden hoitoa ja auttaa hillitsemään antibioottiresistenssin leviämistä.

Hankkeessa parannetaan äitien, vastasyntyneiden ja lopulta koko yhteisön terveyttä alipalvelluilla alueilla kouluttamalla yhteisötyöntekijöitä ja perinneparantajia infektioiden torjunnasta ja hygieniakäytännöistä. Yhteisötyöntekijät puolestaan kouluttavat yhteisöjen äitejä. Samalla edistetään yhteistyötä terveydenhuollon kanssa, jotta äidit ja vastasyntyneet ohjataan terveydenhuollon palveluihin oikea-aikaisesti. Hankkeessa luodaan myös visuaalista materiaalia, joka tukee hygieniavalistusta ja infektioiden ennaltaehkäisyä.

Hanke ei ainoastaan pyri vähentämään äiti- ja lapsikuolleisuutta, vaan myös tukemaan yhteisöjen ja kansalaisyhteiskunnan omaa kykyä terveyden edistämiseen, infektioiden torjuntaan ja parempiin hygieniakäytänteisiin. Paikallisten toimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan tukeminen vahvistaa myös mahdollisuuksia hankkia paikallista rahoitusta yhteisölähtöisille terveysohjelmille. Näin pitkäjänteinen yhteistyö ja yhteisöjen osallistaminen luovat pohjan kestävälle muutokselle.

Nainen pitelee käsissään isoa paperia, johon on painettu piirrettyjä ohjeita, ja näyttää sitä puisilla odotuspenkeillä istuville naisille. Nainen on pukeutunut afrikkalaiseen painokuvioituun vihreään asuun ja päässään hänellä on samasta kankaasta sidottu huivi. Hänen takanaan näkyy julkisen rakennuksen beige seinä ja pleksilasiseinässä oleva vastaanottoluukku, ja ylempänä seinällä näkyy punaisilla kirjaimilla osa sanasta "Maternité". Taustalla violettikuvioiseen asuun pukeutunut nainen nojaa pylvääseen.
Kuva: Katri Jansson.

Lue artikkeleita LSV:n työstä Beninissä

Blogi: Matkalla muutokseen – Beninissä edistetään äitien ja vastasyntyneiden terveyttä koulutuksen kautta

Artikkeli: Improving the Quality of Laboratory Diagnostics for bacteria causing Bloodstream
Infections and Better Antimicrobial Resistance Control in Benin: A Case Study

Artikkeli: Strengthening clinical bacteriology laboratory diagnostics to combat sepsis and antimicrobial resistance in Benin: a train-the-trainer approach

Blogi: Antibioottien käytöllä paikataan puutteellista sairaalahygieniaa

Ensimmäinen Benin- hankkeen artikkeli on julkaistu

Laboratoriokoulutusta verenmyrkytysten hoidon parantamiseksi Beninissä

Kliininen laboratoriodiagnostiikka ja hoidon laatu Beninissä

Beninin hankkeessa edistetään verenmyrkytyksen hoitoa

Laboratoriohankkeen kuulumisia Beninistä

Blogi: Kansainvälinen sepsispäivä Beninissä

Tue hanketta

MobilePay-numero: 44320

Skannaamalla QR-koodin alla pääset lahjoittamaan hankkeelle MobilePayn kautta:

Mobile Payn QR-koodi.

Tule mukaan toimintaan

Suomessa hankkeen työryhmä koostuu vapaaehtoisista, jotka ovat terveydenhuollon ammattilaisia ja globaalin terveyden kysymyksistä kiinnostuneita. Haluatko mukaan? Lue lisää vapaaehtoisena toimimisesta kehitysyhteistyössä.

Lisätietoja

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä:

Ohjelmapäällikkö
Mari Laaksonen
etunimi.sukunimi@lsv.fi
+358 41 313 0319