Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Ilmastolääkäreiden 10 teesiä kuntapoliitikoille, aluepoliitikoille ja viranhaltijoille

Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n Ilmastolääkärit -verkosto on laatinut 10 teesiä kunta- ja aluevaaleihin.

1.

Kaikkien kunnissa ja hyvinvointialueilla tehtävien päätösten on pyrittävä edistämään sekä ihmisten hyvinvointia ja terveyttä että kestävää kehitystä. Näin edistetään samalla paikallisesti rauhan ja ihmisten yhdenvertaisuuden edellytyksiä.

2.

On lisättävä yhteistä ymmärrystä siitä, että planetaarinen kriisi (ilmastonmuutos, luontokato ja elinympäristöjen pilaantuminen, sekä näihin kytkeytyvät konfliktit ja epävakaus) uhkaa jokaisen ihmisen terveyttä ja hyvinvointia Suomessa jo nyt, ei vain kaukana muualla tai joskus tulevaisuudessa.

3.

On ymmärrettävä, että lähivuodet ovat ilmaston keikahduspisteiden kannalta ratkaisevia. Ilmastotoimia tulee edistää päättäväisesti ja rohkeasti: vain niin toimien turvaamme hyvän tulevaisuuden niin itsellemme kuin tuleville sukupolville.

4.

On lisättävä yhteistä ymmärrystä siitä, että ekologinen ja sosiaalinen kestävyys vaativat totuttuun elämäntapaan muutoksia, joiden aika on juuri nyt. Globaaleja ongelmia tulee ratkoa paikallisesti, ja ihmisille on järjestettävä mahdollisuus osallistua ikävien kehityskulkujen muuttamiseen. Resurssit on jaettava oikeudenmukaisesti, jotta jokaiselle taataan samat mahdollisuudet hyvään elämään.

5.

On ymmärrettävä, että suurin osa ihmisistä (80 %) odottaa poliitikoilta ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden varmistamista, vaikka siitä joutuisi maksamaan. Tarvittavat keinot muutosten aikaansaamiseen ovat jo olemassa – ne pitää ottaa käyttöön.

6.

Planetaarinen ravitsemus eli kasvipohjainen, haluttaessa eläinperäisellä ruualla täydennettävä ravitsemus on tehtävä kaikille saavutettavaksi ja ensisijaiseksi erityisesti julkisissa ruokapalveluissa. On lisättävä tietoisuutta planetaarisen ravinnon terveyshyödyistä: sairastavuus vähenee.

7.

Fossiilisten polttoaineiden alasajo on toteuttava nopeasti. Julkisten palveluiden on otettava käyttöön uusiutuva sähkö. Paikallisesti on parannettava lihaksilla liikkumisen ja julkisen liikenteen käytön edellytyksiä ja tuettava asukkaiden valmiutta näihin. Yksityisautoilun ja lentämisen on oltava tarveperustaista.

8.

Kuntien tulee kohdella metsiään kestävän metsänhoidon suositusten mukaisesti ja hiilinielut on saatava nopeasti kasvamaan. Luonnon ennallistamista on vauhditettava ja siihen on osallistettava nuoria ja mm. järjestöjä. Luonnonsuojelualueita on lisättävä EU:n biodiversiteettistrategian mukaisesti. Rahoitusta suojeluun ja ennallistamiseen on paikallistasolla lisättävä. Kaupunki- ja keskusta-alueilla on lisättävä viheralueita

9.

Kuntien ja hyvinvointialueiden tulee lisätä kiertotaloutta ja korjaamista ymmärtäen, että näin toimien saavutetaan säästöjä ja lisätään paikallisia työpaikkoja. Uuden rakentamiseen ja uusiin hankintoihin sekä niiden kilpailutuksiin tulee sisällyttää tärkeimpänä kriteerinä ekologinen ja sosiaalinen kestävyys.

10.

Kuntien ja hyvinvointialueiden on laadittava toimintaa ohjaava ilmastostrategia, kuntien myös biodiversiteettistrategia. Kestävyystoimet ovat sekä itsestään selvä osa yhteisten velvollisuuksien hoitamista, että inspiroiva mahdollisuus laajempaan hyvinvointiin ja kukoistavaan tulevaisuuteen.


Lisätietoja

Erikoislääkäri Terhi Koivunen (etunimi.sukunimi@lsv.fi)