Matkalla muutokseen – Beninissä edistetään äitien ja vastasyntyneiden terveyttä koulutuksen kautta
LSV:n nykyinen kehitysyhteistyöhanke Beninissä on päättymässä vuoden 2024 lopulla ja uusi hanke alkaa vuoden 2025 alussa. Hankkeessa on muun muassa annettu hygieniakäytäntöjä tukevaa koulutusta äitien ja vastasyntyneiden terveyden parantamiseksi. Keväällä 2024 Benin-hankkeen vapaaehtoiset pääsivät seuraamaan hankkeen koulutuksia paikan päällä.
Lähtökohdat LSV:n nykyiselle hankkeelle luotiin vuosina 2021–2022, jolloin LSV toteutti Beninissä koulutushankkeen nimeltä ”Laadukas laboratoriotestaus”. Silloin kehitettiin sykli, jota on voitu hyödyntää myös uudessa hankkeessa: taustan kartoitus – interventio tilanteen parantamiseksi – terveyspolitiikan päättäjiin vaikuttaminen. Ensimmäisessä hankkeessa interventio sisälsi muun muassa kliinisten laboratorioiden henkilökunnan kouluttamisen hyödyntäen Train-the-Trainer -periaatetta.
Vastaavanlaista työskentelytapaa olemme noudattaneet myös meneillään olevassa hankkeessa, jossa painopiste on hygieniakäytäntöjä tukeva koulutus äitien ja vastasyntyneiden terveyden parantamiseksi. Kohderyhmää on laajennettu etenkin synnyttäjien ja vastasyntyneiden vauvojen kanssa työskenteleviin terveydenhuollon ammattilaisiin sekä yhteisötyöntekijöihin.
Hanke saa ulkoministeriön hanketukea vuosina 2023-2024, ja paikallisina kumppaneina toimivat kansalaisjärjestö Center for Reflection and Action for Integrated Development and Solidarity (CeRADIS) sekä Abomey-Calavin yliopiston tutkijayksikkö Research Unit in Applied Microbiology and Pharmacology of natural substances (URMAPha). Keväällä 2024 artikkelin kirjoittaneet vapaaehtoiset pääsivät seuraamaan hankkeen koulutuksia paikan päällä.
Tarve terveydenhuollon ammattilaisten jatkokoulutukselle on valtava
Yhdistyneiden kansakuntien tavoitteesta saada kaikki maailman lapset kouluun on päästy etenemään peruskolutuksen laadun parantamiseen. Myös Beninissä koulupudokkaita on paljon ja koulun läpikäyneidenkin oppimistulokset saattavat olla lähes olemattomat. Opettajat ovat heikosti koulutettuja, palkat pieniä ja opetusmetodit vanhanaikaisia. Suomalaista erityisesti hämmästyttää se, että kaikki kouluopetus Beninissä on ranskaksi, vaikka suuri osa koululaisista ei osaa ranskaa koulun aloittaessaan, eikä moni koulun lopettaessaankaan. Alle puolet beniniläisistä 15 vuotta täyttäneistä on luku- ja kirjoitustaitoisia (47,1% vuoden 2022 tilasto). Miten voisikaan oppia lukemaan, kirjoittamaan ja hallitsemaan vaativia oppisisältöjä, jos ei ymmärrä opetuskieltä? Huono peruskoulutuksen pohja vaikuttaa suoraan jatko-opintoihin.
Monet LSV:n hankkeessa järjestettyihin koulutuksiin osallistuneista yhteisötyöntekijöistä osasivat heikosti ranskaa. Oppimateriaali on ranskaksi, mutta koulutuksessa käytetään paikallisia kieliä, jonka oleellista sanastoa yhteisötyöntekijät tarvitsevat tehtävässään.
Korkeakoulutetut hallitsevat ranskan kielen, mutta heidän osaamistasoaan rajoittaa resurssien riittämättömyys jatkokoulutuksen järjestämiseen tutkinnon jälkeen. Maailma kuitenkin muuttuu nopeasti, ja tieto lisääntyy jatkuvasti. Euroopan unioni onkin valinnut yhdeksi kehittyvien maiden kanssa tehtävän kapasiteetin vahvistamisen painopistealueeksi ammatillisen jatkokoulutuksen. LSV:n koulutushankkeet tarjoavat terveydenhuollon ammattilaisille mahdollisuuden päivittää osaamistaan.
Sairaalahygieniaa kehittämässä
Potilaiden turvallinen hoito ja tarttuvien tautien leviämisen ehkäisy edellyttää sairaalahygienian toteutumista. Tämä sisältää käsihygienian lisäksi muun muassa sairaalaympäristön puhtauden, tarvikehuollon ja jätehuollon. Oikenalaisella sairaalahygienialla voidaan vähentää sairaalalähtöisten infektioiden määrää ja sitä kautta myös antibioottien käyttöä.
LSV:n Benin-hankkeen alkuarvioinnin yhteydessä havaittiin paljon erilaisia haasteita hoitohenkilökunnan käsihygienian oikeanlaisessa toteutumisessa. Hoitotilojen siivous tehtiin usein puutteellisilla välineillä ja aineilla sekä ilman asianmukaista koulutusta. Käytänteitä kartoitettiin kyselytutkimuksilla, joissa havaittiin esteitä käsihygienian oikeanlaiselle toteutumiselle kielteisistä asenteista tiedon ja tarvikkeiden (kuten vesipisteiden, saippuan, käsihuuhteiden ja käsipyyhkeiden) puutteeseen.
Benin-hankkeessa on järjestetty pienimuotoista koulutusta käsihygieniasta sairaaloiden henkilöstölle eri puolella Beniniä. Vaikuttamistyötä tarvikepuutteen korjaamiseksi on tehty muun muassa tapaamisissa sairaaloiden johdon kanssa, ja paikallinen terveysministeriö on ollut mukana koulutuksissa.
Aiempien aktiviteettien kautta kerätyn materiaalien ja kokemuksen pohjalta suunniteltiin kuuden kuukauden koulutusjakso, jota parhaillaan toteutetaan yhdessä Abomey-Calavin yliopiston, Helsingin yliopiston ja Metropolia Ammattikorkeakoulun opettajien ja tutkijoiden kanssa. Hankkeen tavoitteiden mukaisesti koulutus on suunnattu etenkin synnyttäneiden ja vastasyntyneiden vauvojen kanssa työskenteleville kätilöille, sairaanhoitajille ja lääkäreille. Mukaan otettiin sata osallistujaa, mutta halukkaita olisi ollut moninkertainen määrä. Onneksi koulutus on herättänyt paljon kiinnostusta eri tahoilla, joten rahoitus uusille koulutuksille vaikuttaa taatulta. Tämän kaiken toivomme osaltaan vaikuttavan positiivisesti sairaalahygienian tason kehitykseen Beninissä.
Terveyden edistäminen yhteisölähtöisesti
Ympäri maailmaa yhteisön terveystyöntekijät (community health workers) ovat avainasemassa alipalveluttujen yhteisöjen terveystarpeiden ja terveydenhuoltojärjestelmien välisen kuilun umpeen kuromisessa. Erityisesti matalan ja keskitulotason maissa (LMIC) yhteisön terveystyöntekijät ovat usein ensimmäinen yhteyspiste terveydenhuoltoon. Näin myös Beninissä.
Yhteisön terveystyöntekijät ovat tyypillisesti maallikoita, jotka ovat saaneet jonkin verran ohjausta ja koulutusta terveyteen ja terveydenhuoltoon liittyvistä aiheista. Yhteisön terveystyöntekijä ovat useimmiten niiden yhteisöjen jäseniä, joita he palvelevat, ja jakavat heidän kanssaan etnisyyden, kielen, sosioekonomisen aseman ja kattavan kokemuspohjan. Näin ollen yhteisön terveystyöntekijät voivat tuottaa erityisen kulttuurisesti päteviä ja sensitiivisiä terveyspalveluja sekä toimia yhteisön äänenä päättäjien suuntaan. Lisäksi he pysyvät yhteisöissään pitkällä aikavälillä ja myötävaikuttavat siten transformatiivisiin terveysvaikutuksiin.
Yhteisön terveystyöntekijöillä on kasvava rooli Beninin terveydenhuoltojärjestelmässä. Viimeisin suuri panostus on keväältä 2023, jolloin rekrytoitiin yli 1 500 yhteisön terveystyöntekijää maan eri alueilta. Yhteisön terveystyöntekijöiden koulutukseen panostamalla ja heidän kapasiteettinsa vahvistamisella voidaan saavuttaa kestäviä tuloksia. Osana LSV:n hanketta paikallisissa yhteisöissä toimiville terveystyöntekijöille on kehitetty viikon mittainen hygieniakoulutus yhdessä paikallisten kumppanien ja Beninin terveysministeriön kanssa. Aloite on linjassa Beninin hallituksen tavoitteiden kanssa, ja innokas tuki paikallisen hallituksen edustajilta mahdollistaa työn jatkuvuuden ja suoraa hanketyötä laajemman vaikuttavuuden.
Uusi hanke alkaa – tule mukaan!
LSV jatkaa työtä äitien ja vauvojen terveyden edistämiseksi Beninissä nykyisen hankkeen jälkeen. Vuoden 2025 alussa alkaa uusi nelivuotinen hanke ”Äitien ja vastasyntyneiden terveyserojen vähentäminen terveyden edistämisen ja infektioiden torjunnan keinoin Beninissä – yhteisöperustainen lähestymistapa”. Tule mukaan tiimiin!
Teksti: Kaisa Haukka, Katri Jansson ja Susanne Saarinen
Benin-hankkeen vapaaehtoiset