Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Kansainvälinen sepsispäivä Beninissä

Share

Kansainvälistä Sepsis päivää ”World Sepsis Day” vietettiin syyskuussa Beninissä tällä kertaa Grand Popon pienessä rantakaupungissa. Paikka sopi Abomey-Calavin yliopiston tiimin LSV:n ja Suomen
ulkoministeriön tuella järjestämälle tapahtumalla erinomaisesti, sillä siellä sijaitsee suomalais- afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo, jonka suuressa salissa päivän tapahtumat aloitettiin.

Noin 200 paikallista koululaista, heidän opettajiaan ja mikrobiologian yliopisto-opiskelijaa kuuntelivat aluksi tervetuliaissanat, jotka lausuivat Prof. Nelly Kelome (Abomey-Calavin yliopiston vararehtori), Mr. Jocelyn Ayi (Grand Popon pormestari), Dr. Kaisa Haukka (LSV:n edustaja) ja Dr. Cesar Koudjoume (Monon terveyspiirin edustaja).

Tämän jälkeen Dr. Jerrold Agbankpe kertoi mikä on sepsis, miten jokainen voi toimia sen estämiseksi ja millaisten oireiden ilmaantuessa tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Jerrold painotti ettei antibiootteja saa napsia omin päin vaivaan kuin vaivaan. Ihmisten pikkuvaivojenkin omalääkintä katukaupasta tai apteekista ostetuilla antibiooteilla on vakava ongelma Beninissä, sillä se on yksi päätekijä antibioottiresistenssin kehittymiselle. Puheiden päätyttyä olikin aika päästää nuoriso liikkeelle.

Ryhmäkuvan jälkeen järjestäydyttiin suureksi kulkueeksi, jonka alkupäässä kannettiin sepsiksestä valistavia julisteita. Kulkue suuntasi läpi Villa Karon koristeellisen portin kylän raitille, jota myöten kuljettiin parin kilometrin matka Grand Popon terveysasemalle. Musiikki raikasi ja
poliisikin tuli johtamaan kulkuetta.

Terveysasemalla kulkuetta oli vastassa paikallista henkilökuntaa. Dr. Esther Deguenon esitteli heille ja nuorelle yleisölle muutamien julisteiden sisältöä ennen kuin ne luovutettiin terveysasemalle, jossa ne sijoitetaan seinille kävijöiden tarkasteltavaksi. Julisteiden sisältö noudatteli WHO:n ja muiden kansanvälisten järjestöjen valistusmateriaalia.

Lopuksi osaanottajille jaettiin eväspaketit ja nuoret siirtyivät viikonlopun viettoon, toivottavasti välittäen tietoa sepsiksestä, hyvästä hygieniasta ja antibioottien vastuullisesta käytöstä eteenpäin perheilleen. Hienosti onnistuneen tilaisuuden puuhamiehiä olivat tilaisuuden juontanut Dr. Boris Legba ja URMAPha tiimin (https://urmapha-epacuac.bj/) aina energinen esimies Dr. Victorien Dougnon. Tilaisuutta edelsi myös useamman päivän aktiivinen somekamppanja Facebookissa, esimerkki: https://urlz.fr/jiB0. Oli ilo saada olla mukana tässä hauskassa ja opettavaisessa tapahtumassa!


Teksti: Kaisa Haukka