Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Glasgowin jälkeen

Share

Ajankohta planeettamme tulevaisuuden tarkasteluun on nyt mitä parhain. Marraskuussa 2021 koko maailma keskusteli Skotlannin Glasgowissa ympäristöstä. Ympäristöliikkeet ja rauhanliikkeet olivat kirittämässä tapahtumaa. Mitä jäi käteen? Lupauksia, vaikka olisimme tarvinneet päätöksiä. Yksimielisyyttä vain lupauksista.

Nyt on meidän vuoromme toimia. Vapaina kansalaisliikkeinä me haluamme painostaa päättäjiä – työpaikkojen, kuntien, valtioiden ja maailmankaupan tasolla- toteuttamaan lupaukset. Tilanne on selvä: Me haluamme elää, me haluamme koko maailman lapsille tulevaisuuden.

Suomen lääkärit ovat julistaneet ilmastohätätilan, voimaperäisesti kaikkien järjestöjen yhteisvoimin. Maailman lääkäriliitto WMA on liikkeellä. Tämän jälkeen olisi aika katsoa koko luontoa. Luontotuho uhkaa meitä, ekosidi! Laji toisensa jälkeen häviää, metsät tuhotaan, vedet turmellaan ajattelematta tulevaisuutta. 

Lääkärin Sosiaalinen Vastuu syntyi muutaman aktiivisen ihmisen käynnistäessä liikkeen – pianhan tuosta on neljäkymmentä vuotta. Stop Ecocide International syntyi kahden aktiivisen naisen, Polly Higginsin ja Jojo Mehtan aloitteesta vuonna 2017 järjestönä, joka haluaa pysähdyttää luontotuhon. Nyt sen kansallisia jäsenjärjestöjä on jo monta, yksi myös Suomessa.

Polly Higgins ei turhaan ollut juristi. Hänen ajatuksensa oli selkeä: luontotuho on nostettava kansainvälisessä lainsäädännössä rikokseksi. Se on kiellettävä raskaimman kautta, yhteisen maapallon suojelemiseksi kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.  Tässä Polly kertoo näkemyksestään vakuuttavasti. Ajatuksenkulku on sama, kuin meillä ydinaseiden suhteen. Ydinaseet on kriminalisoitava, niiden valmistaminen ja käyttö on saatava yhteisen kansainvälisen lainkäytön edessä rikolliseksi, kielletyksi. Kyse on molemmissa maailman tuhosta. Jos tuhoamme luonnon, tuhoamme kotimme. Jos käytämme ydinaseita, tuhoamme ihmiset.

Stop Ecocide-vetoomus luovutettiin Suomessa pääministeri Marinille jo joulukuussa 2020. Ainakin  Martta- järjestö oli asiassa järjestönä aktiivinen. Alkuperäisestä noin puolentoistasadan allekirjoittajan listasta löytyy pari LSV:läistä, Kati Juva ja Hanna Rintala. Mitä vetoomukselle lieneekään tapahtunut, voisimme palata asiaan. Ryhtykää hyvä LSV:n väki allekirjoittamaan globaalia vetoomusta nyt! Tämä voisi olla ensi askeleemme.  

Kirjoittaja: Vappu Taipale