Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n Ilmastohaaste: Suunnittelija Meri Korniloff

Share

1. Mitä muutoksia ilmastonmuutos on aiheuttanut elämässäsi 20 viime vuoden aikana?

Olen etuoikeutettu, kun asun maassa, jolla on keinoja varautua ilmastonmuutokseen ja jossa sen vaikutukset eivät vielä vaikeuta elämääni. Kaikilla ei ole sama tilanne. Emme ole yhdenvertaisia ilmastonmuutoksen edessä. Ilmastonmuutos on asia, jota ajattelen usein ja joka huolestuttaa minua. Eniten ilmastonmuutoksessa mietityttää se, minkälaisella maapallolla lapseni tulevat elämään.

 

2. Mitä olet tehnyt ja tulet tekemään ilmastonmuutoksen vuoksi?

Ryhdyin teini-ikäisenä kasvissyöjäksi. Sen jälkeen vuosiin on mahtunut enemmän ja vähemmän kurinalaisia ruokavalioita. Pyrin syömään mahdollisimman vähän eläinperäisiä tuotteita. Tähän mennessä en ole pystynyt vielä olemaan täysin vegaani. Yritän ajatella niin, että suunta on oikea.

Matkustaminen on omasta mielestäni hankalin asia ilmastonmuutoksessa, sillä nautin siitä hyvin paljon. Rajoitan lentämistä vapaa-ajallani. Silloin kun lennän suunnittelen lomani niin, että viivyn mahdollisimman pitkään kohteessa. Monesti jatkolennon sijaan voi tehdä lopun matkasta esimerkiksi junalla. Lyhyitä viikonloppureissuja vältän. Aurinkolomalle ei tarvitse päästä monta kertaa vuodessa, ei välttämättä edes joka vuosi. Olen huomannut, että alle kouluikäisillä lapsillani on kivaa oltiin sitten uimahallissa, mökillä tai Kanarialla.

Käytän arkisin julkisia kulkuvälineitä. Perheemme autoa käytetään lähinnä mökkireissuilla. Asumme kompaktisti ja käytämme ekosähköä.

Tavoitteenani on ostaa mahdollisimman vähän uusia tavaroita ja vaatteita. Uuden ostamista haluan pitää erityisenä asiana. Kävin äskettäin tekemässä jouluostoksia. Lopulta ostin hyvin vähän lahjoja, sillä tavaranpaljous alkoi ahdistaa. Tajusin, ettemme hirveästi edes tarvitse mitään.

Tulevaisuudessa toivon, että voisin matkustaa enemmän maateitse lentämisen sijaan. Tiedän kuitenkin, että haluan näyttää lapsilleni maailmaa myös Euroopan ulkopuolella, kun he kasvavat isommiksi. On epävarmaa, minkälaisessa maailmassa silloin elämme. Ehkä tulevaisuudessa lentäminen on niin kallista, että siitä tulee luksusasia, johon myös rikkaiden maiden asukkailla on harvoin mahdollisuus. Toivon, että pystyn jatkossa tinkimään mukavuudenhalustani enemmän maapallon hyväksi.

 

3. Mitä yhteiskunnallisia muutoksia pitää mielestäsi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Uskon, että ilmastonmuutokseen tarvitaan sekä rakenteellisia ratkaisuja että yksittäisten kuluttajien ekologisia valintoja. Myös yritysten panosta tarvitaan. Mielestäni lentämistä pitäisi verottaa roimasti enemmän ja valtioiden tulisi tehdä tehokkaampaa ilmastopolitiikkaa. Politiikalla pitäisi tukea, jopa ohjata, yksittäisiä kansalaisia tekemään ekologisia valintoja. Ilmastonmuutos on globaali asia, eikä se noudata valtioiden rajoja. Tästä syystä ilmastonmuutoksen hillitsemisen tulisi olla ensisijainen tavoite kansalliseen taloudelliseen etuun nähden.

Vaikka maailman päättäjillä onkin suurin vastuu ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa, se ei poista yksilön vastuuta. Omat valintani ja arkeni ovat asioita, joihin pystyn helpoiten vaikuttamaan ja samalla näytän lapsilleni esimerkkiä. He joutuvat joka tapauksessa sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Suunnittelija
Meri Korniloff
Lääkärin sosiaalinen vastuu ry