Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n ilmastohaaste: Ohjelmapäällikkö Mariko Sato

Share

LSV:n ohjelmapäällikkö Mariko Sato vastaa tänään LSV:n ilmastohaasteeseen.

1.  Mitä muutoksia ilmastonmuutos on aiheuttanut elämässäsi 20 viime vuoden aikana?

Työni on osin Somaliassa ja ilmastonmuutos näkyy minulle selvimmin siellä: pitkät kuivuusjaksot ja nopeasti ilmaantuvat tuhoisat tulvat vaikuttavat kaikkien elämään Somaliassa ja sään ääri-ilmiöt vain vahvistuvat jatkuvasti.

Ihmisten elinkeinot ja jokapäiväinen elämä ovat vaarassa – ihmiset joutuvat jo tekemään isoja päätöksiä ilmastonmuutoksen luomien olosuhteiden vuoksi. Luovummeko kotieläimistä saadaksemme kuivuuden aikana ruokaa, jolloin menetämme elinkeinomme?

Ei olekaan vaikea nähdä miten ilmastonmuutos luo muuttoliikettä ja pakolaisuutta. Ilmastonmuutostietoisuus on kasvanut valtavasti itäisessa Afrikassa muutaman viime vuoden aikana.

Suomessa muutos ei vielä näy yhtä konkreettisella tavalla – me voimme tehdä valintoja niin halutessamme, mutta ilmastonmuutos ei vielä pakota meitä.

2.  Mitä olet tehnyt ja tulet tekemään ilmastonmuutoksen vuoksi?

Pyrin tekemään hyviä arjen valintoja ruoan, kulutuksen, liikkumisen ja asumisen suhteen.

Olen vähentänyt vapaa-ajan lentämistä ja satsannut lähimatkailuun. Auton hankinnalta olen välttynyt käyttämällä julkista liikennettä sekä satunnaisella auton vuokrauksella. Syön joskus kalaa, mutta muutoin kasvisruokaa, ja pyrin korvaamaan maitotuotteita kasvipohjaisilla maitotuotteilla.

Koen tärkeäksi tehtäväksi kasvattaa lastani ymmärtämään ympäristönsuojelun tärkeys. Keskustelemme asiaan liittyvistä asioista usein – miksi pyrimme säästämään vettä, miksi on hyvä käydä kirpputoreilla, miksi me emme lennä kaukomaille lomille jne. Monet näistä asioista ovatkin lapselle itsestäänselvyyksiä, toisia asioita harjoittelemme yhdessä.

3.  Mitä yhteiskunnallisia muutoksia pitää mielestäsi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Tärkeää on edetä monella rintamalla samanaikaisesti: edistää vihreää teknologiaa, tehdä ilmastoystävällistä politiikkaa, edistää kansainvälisiä sopimuksia sekä vahvistaa keinoja joilla kuluttajia ohjataan ilmastoystävällisiin valintoihin.

Olen pettynyt nyky- ja edellisten hallitusten riittämättömiin toimiin – Suomi ei todellakaan ole johtava maa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tarvitsemme huomattavasti nykyistä vahvempia toimia ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Greenpeacen Sini Harkki sanoi mielestäni hyvin puhuessaan toivosta, että on jos menettää toivon, niin on vaikea motivoitua tekemään muutosta. Pidetään siis toivoa yllä ja tehdään yhdessä muutosta.