Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n ilmastohaaste: Talouskoordinaattori Saara Hietanen

Share

Tänään LSV:n ilmastonmuutoshaasteeseen vastaa talouskoordinaattorimme Saara Hietanen.

1.  Mitä muutoksia ilmastonmuutos on aiheuttanut elämässäsi 20 viime vuoden aikana?

Suurena talviurheilun ja vuorten ystävänä yksi konkreettisimmista omaan elämään vaikuttaneista muutoksista on ollut talvien lämpeneminen ja lumentulon viivästyminen – sekä täällä Etelä-Suomessa että hiihtokeskuksissa ympäri maailman.

2.  Mitä olet tehnyt ja tulet tekemään ilmastonmuutoksen vuoksi?

Viime vuosina merkittävästi lisääntynyt ilmastonmuutoskeskustelu on herättänyt miettimään omien kulutusvalintojen ympäristövaikutuksia aikaisempaa laajemmin. Tämän seurauksena olen mm. vähentänyt merkittävästi maitotuotteiden kulutusta ja siirtynyt kotona aiempaa alhaisempaan sisälämpötilaan.

Keskustassa asumisen myötä monet arkiset valinnat ovat luontaisestikin kohtalaisen ilmastoystävällisiä: liikkuminen on paitsi ympäristöystävällistä niin myös kätevintä hoitaa fillarilla tai kävellen, ja taloyhtiön roskakatoksesta löytyy kaikki tarvittavat jäteastiat jopa harrastuksenomaiseen kierrätysintoiluun. Lisäksi lähikaupoissa on tarjolla paljon erilaisia kasviproteiineja, mikä tukee ilmastoystävällistä ruokavaliota. Itse en ole syönyt lihaa 20 vuoteen, mutta siitä luopumisella ei kyllä tosiasiallisesti ollut mitään tekemistä ilmaston kanssa, vaan syyt oli puhtaasti eettiset.

Selkeitä petrauskohteita kuitenkin löytyy ja niistä ylivoimaisesti merkittävin (ja vaikein) on lentäminen. Erityisen vaikeaa lentämisen vähentämisestä tekee se, että rakkaimmat harrastukseni vaativat ympärille vuoria, joita ei täältä Etelä-Suomesta löydy. Ainakin toistaiseksi harrastukset ovat saaneet minut hyppäämään koneeseen useamman kerran vuodessa, vaikka kerta toisensa jälkeen se tuntuu enemmän väärältä. Viime aikoina olen alkanut vakavasti harkita muuttoa sellaiseen ympäristöön, jossa harrastaminen olisi mahdollista ilman lentämistä. Se olisi varmasti omalla kohdalla se järkevin ja vaikuttavin ilmastoteko.

3.  Mitä yhteiskunnallisia muutoksia pitää mielestäsi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Ilmastoystävälliset valinnat tulisi tehdä kuluttajille mahdollisimman helpoiksi ja houkutteleviksi, koska kaikki kuluttajat eivät ole valmiita näkemään vaivaa ilmastoystävällisyyden nimissä. Vastuuta ilmastoasioista ei kuitenkaan voi jättää yksin kuluttajille, vaan vielä tärkeämpää on, että ilmastoasiat huomioidaan politiikassa ja lainsäädäntötasolla. Kannatan ohjaavia haittaveroja sekä ilmastolle haitallisista yritystukimuodoista luopumista – negatiiviset ulkoisvaikutukset tulisi saattaa aiheuttajan maksettaviksi. Etenkin lentoliikenteen verohelpotusten muodossa saama maailmanlaajuinen julkinen tuki tuntuu nykypäivänä aika käsittämättömältä. Ollakseen tehokkaita, ilmastotoimet edellyttävät vahvaa kansainvälistä yhteistyötä.