LSV Tiedote 4/2018 Ympäristö: Yhteisöjääkaappi luo kaupunkikulttuuria ja auttaa pienentämään ruokahävikkiä
YHTEISÖJÄÄKAAPPI LUO KAUPUNKIKULTTUURIA JA AUTTAA PIENENTÄMÄÄN RUOKAHÄVIKKIÄ
Helsingin Kallioon on 7.9. avattu kaikkien kaupunkilaisten yhteinen jääkaappi. Kuka tahansa voi
lahjoittaa ruokaa ja kuka tahansa voi hakea ruokaa Kalliolan setlementtitalolla (Sturenkatu 11)
sijaitsevasta kaapista. Kaupunkikulttuurin edistämisen lisäksi hankkeen tavoitteena on myös vähentää
ruokahävikkiä. Keru-yhteisöjääkaappi projektin taustalla on Waste Food Crew niminen
kaupunkiaktiivien joukko. Kyseinen ryhmä myös noutaa vapaaehtoisvoimin hävikkiruokaakaap piin
lähialueen kaupoista (1).
Yhdysvaltain napaalueiden tutkimuslaitos (National Snow and Ice Data Center – NSIDC) totesi
hiljattain, että merialue Grönlannin pohjoispuolella on jäätön (2). Ilmiö on hälyttävä merkki ilmaston
lämpenemisestä. Kun jäätikkö ei enää heijasta auringonsäteitä, merivesi (ja sitä myöten myös
maapallon ilmasto) lämpenee aiempaakin nopeammin.
Tärkein syy ilmaston lämpenemiseen ovat ihmiskunnan tuottamat kasvihuonekaasut. Erityisesti
fossiiliset polttoaineet sekä maataloudessa etenkin karjatalous tuottavat runsaasti hiilidioksidia
ilmakehään. Ilmaston lämpenemistä voitaisiinkin hillitä tehokkaasti siirtymällä maailmanlaajuisesti
enemmän kasvispainotteiseen ruoantuotantoon.
Toinen keskeinen tapa ruoantuotannosta tulevien kasvihuonepäästöjen vähentämiseen on
ruokahävikin pienentäminen. Arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin.
Suomessa vuosittainen ruokahävikki on 120–160 miljoonaa kiloa, eli 20–30 kiloa henkeä kohti. Eniten
ruokaa heittävät pois kotitaloudet, noin puolet enemmän kuin kaupat (3).
Keru-kaappi on siis erittäin tervetullut askel matkalla kohti pienempää ruokahävikkiä ja hiilijalanjälkeä.
Ruokahävikin konkreettisen vähentämisen lisäksi kyseinen projekti on omiaan lisäämään myös
ihmisten tietoisuutta yksilön valintojen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Täytyykin toivoa, että
kolmen kuukauden pilottijakson jälkeen Keru-kaapin toiminta vakinaistuu ja samanlaisia kaappeja
alkaa ilmestyä myös muualle.
Keru-kaappi on avoinna Kalliolan setlementtitalon aukioloaikojen mukaisesti: ma–to 8–20, pe 8–19 ja
la–su 10 –16.
Kaapin toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin, ja projektiin on mahdollisuus osallistua oman
tilanteensa mukaan. Lisäavulle olisi tarvetta mm. ruoan noutamisessa kaupoista kaappiin, projektista
tiedottamisessa (mm sosiaalisesssa mediassa), rahoituksen hakemisessa ja siivoamisessa. Jos
kiinnostuit, ota yhteyttä kerukaappi@gmail.com.
1) https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/700245kallioonavautui
yhteinenjaakaappikukatahansavoilahjoittaaylijaanyttaruokaa
2) https://yle.fi/uutiset/310369774
3) http://www.saasyoda.fi/ruokahävikkisuomessa
Teksti: Juha Lempiäinen
Neurologi, mukana Keru-toiminnassa
Kuvat: Heidi Uppa