Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Lakiuudistus potilastietojen luovuttamisesta: LSV kysyi, lääkärit vastaavat ei. Tänään vastaajana Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila. “Lakimuutoshanke huolestuttaa, salainen valmistelu ihmetyttää.”

Share

Vastaajana Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien erikoislääkäri, terveydenhuollon hallinnon dosentti, eMBA Hannu Halila.

1. Mitä ajatuksia tieto tekeillä olevasta lainmuutoksesta arkaluontoisten potilastietojen luovuttamiseksi poliisille sekä siitä, että lääkärit ilmoittaisivat potilastietoja poliisille nykyistä laajemmin, Sinussa herättää?

“Tietoon tullut lakimuutoshanke aiheuttaa minussa paljon ihmetystä ja huolta. Tässä puututaan voimakkaasti lääkärin ja potilaan väliseen luottamukseen. Tällaisen muutoksen jälkeen esimerkiksi mielenterveyspotilaat eivät ehkä enää uskaltaisi hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kummastuttaa myös se, että näin merkittävää muutosta on suunniteltu salassa niin, että siitä esimerkiksi Lääkäriliitto ja kansanedustajat saavat ensimmäistä kertaa tietoa Hesarin uutisoinnin kautta. Lääkäriliitto on mielellään mukana, jos nykyisen sinänsä riittävän lainsäädännön ja ohjeistuksen informoimisessa lääkärikunnalle tarvitaan yhteistyötä.”

2. Jos olet sitä mieltä, että aloitetta ei pitäisi viedä eteenpäin, perustele kantasi.

“Jos uutisoinnin mukainen esitys etenee, lääkäreistä uhataan tehdä ilmiantajia ja hoitoa vaativien potilaiden hakeutuminen lääkärin vastaanotolle vaarantuu. Ei lääkärillä ole mitään kristallipalloa ennakoida ihmisten tulevaa toimintaa vastaanottokäynnin perusteella. Jo nykyinen säädöstö mahdollistaa sen, että lääkärin tulee ilmoittaa poliisille monissa tilanteissa epäilyksestään (esim. aselupa, ajokortti, lastensuojelu). Toivottavasti aloite ei etene ainakaan nyt uutisoidussa muodossa. Myös monet oikeustieteen huippuasiantuntijat ovat esittäneet syvän epäilynsä asiasta.”