Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Lakiuudistus potilastietojen luovuttamisesta: LSV kysyi, lääkärit sanoivat ei. Kristian Wahlbeck: “Tarpeeton ja vahingollinen lakimuutos.”

Share

Vastaajana Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri, professori Kristian Wahlbeck.

  1. Mitä ajatuksia tieto tekeillä olevasta lainmuutoksesta arkaluontoisten potilastietojen luovuttamiseksi poliisille sekä siitä, että lääkärit ilmoittaisivat potilastietoja poliisille nykyistä laajemmin, Sinussa herättää? 

Tieto herättää suuren huolen siitä että halutaan murtaa terveydenhuollon aivan keskeisiin arvoihin kuuluva luottamuksellisuus. Jokaisella on oikeus saada hoitoa pelkäämättä siitä että yksityisyyden suojaan kuuluvat terveystiedot kulkeutuvat muualle. Poliisin omat tietosuojakäytännöt ovat tunnetusti puutteelliset, enkä missään nimessä halua että potilaiden arkaluontoiset terveystiedot kulkeutuvat poliisille.

  1. Jos olet sitä mieltä, että aloitetta ei pitäisi viedä eteenpäin, perustele kantasi. 

Lainmuutos on paitsi tarpeeton myös vahingollinen. Pelko yksityisyyden suojaan kuuluvien tietojen kulkeutumisesta poliisille vähentäisi avun hakemista terveydenhuollosta. Oikeusvaltiossa poliisi hoitaa omat tehtävänsä, poliisivaltiossa valvoo kaiken. Suomessa ei ole tarvetta ottaa yhtäkään askelta kohti poliisivaltiota.