Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n ilmastohaaste: Antti Junkkari

Share

LSV:n ilmastohaasteeseen vastaamassa LSV:n hallituksen jäsen Antti Junkkari.

1.       Mitä muutoksia ilmastonmuutos on aiheuttanut elämässäsi 20 viime vuoden aikana?

Henkilökohtaisella tasolla ilmastonmuutos on näyttäytynyt sitä hidastavien käytäntöjen ja toimien normiintumisena. Kasvisruuat ovat yleistyneet kouluissa ja ruokakaupoissa, vielä kymmenen vuotta sitten lähtökohdat kasvissyönnin aloittamiselle olivat heikot. Nyt kuluttajalle tarjotaan useita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, uusia kaupallis-teknillisiä aloja on syntynyt. Julkinen liikenne on moninpaikoin parempi kuin mitä se oli ennen.

2.       Mitä olet tehnyt ja tulet tekemään ilmastonmuutoksen vuoksi?

Olen ollut pääosin kasvissyöjä kymmenen vuoden ajan. Suomessa olen käyttänyt harvakseltaan paikallisesti kalastettua tai metsästettyä lihaa viimevuosien aikana. Ilmastonmuutoksen vuoksi pyrin tekemään kuluttujana ilmastoystävällisiä valintoja ja pyöräilemään autoilun sijaan.

3.       Mitä yhteiskunnallisia muutoksia pitää mielestäsi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Energiapolitiikan ohella kuluttajavalintojen ohjaaminen haittaveroin ovat tehokkaita työvälineitä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Ilmastotutkijoiden säännöllinen kuuleminen valmistelevissa lainsäädännöllisissä/valtiollisissa elimissä ei olisi pahitteeksi.​