Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n ilmastohaaste: Emma Lommi

Share

LSV:n hallituksen jäsen Emma Lommi vastaa tänään LSV:n ilmastohaasteeseen.

1.  Mitä muutoksia ilmastonmuutos on aiheuttanut elämässäsi 20 viime vuoden aikana?

Syyrian sotaa edelsi poikkeuksellisen pitkä kuiva kausi, jonka tutkijat ovat liittäneet ilmastonmuutokseen. Ilmastonmuutoksen voidaan siis ajatella näkyvän jo turvapaikanhakijoiden kasvaneena määränä Suomessa. Olen toiminut vapaaehtoisena turvapaikanhakijoiden parissa ja saanut myös heistä kavereita, tätä kautta tilanne linkittyy myös omaan elämääni. Suomessa mahdollinen siitepölykauden piteneminen voinee vaikuttaa minuun atoopikkona ja punkkien määrän kasvuun olen varautunut rokottein.

2.  Mitä olet tehnyt ja tulet tekemään ilmastonmuutoksen vuoksi?

Pyrin toimimaan ympäristöystävällisesti silloin kun valinta ei aiheuta minulle erityistä kuormitusta. Olen ollut pesco-lakto-ovovegetaristi reilun kymmenen vuotta ja korvaan osin maitotuotteet kauravalmistein. Kymmenisen vuotta olen myös pyöräillyt ympärivuotisesti, nyt pienen lapsen kanssa käytämme julkisia. Tuoreena äitinä käytän pääsääntöisesti kestovaippoja, vain kestoliivinsuojia ja wetwipejen sijaan käytän paloiteltuja harsoja. Vaatteet ja lelut olemme saaneet käytettyinä. Pyrin lentämään korkeintaan vuoden välein ja kierrätämme mahdollisimman paljon. Ilmastopolitiikka on sosiaalisen tasavertaisuuden rinnalla tärkein äänestyspäätöstäni ohjaava tekijä.

3.  Mitä yhteiskunnallisia muutoksia pitää mielestäsi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Talousjärjestelmää tulisi muokata ilmastoystävällisempään suuntaan, käyttäytymistä pitäisi ohjata mm verottamalla enemmän ympäristöä kuormittavaa kulutusta ja toisaalta ilmastoystävällisiä ratkaisuja tulisi tukea myös taloudellisesti yhä enemmän. Monet ilmastoystävälliset valinnat tukee myös terveyttä ja kansanterveydellisten vaikutusten ollessa mittavia olisi tällä myös kansantaloudellisia vaikutuksia, esimerkiksi  kasvispainotteisen ruokavalion ja hyötyliikunnan yleistymisellä on valtava kansanterveydellinen potentiaali. Valtion/kuntien koulu- ja työpaikkaruokaloissa tulisi ruokavalion olla selkeästi kasvispainotteinen. Hyvin iäkkäiden voi olla vaikeaa opetella uusia ruokatottumuksia, erityisen tärkeää olisi totuttaa lapset ja nuoret kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Hyötyliikuntaa tulisi tukea yhä enemmän infrastruktuurin kautta.