Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n ilmastohaaste: Kati Juva

Share

LSV:n ilmastohaasteeseen vastaa LSV:n puheenjohtaja Kati Juva.

1.  Mitä muutoksia ilmastonmuutos on aiheuttanut elämässäsi 20 viime vuoden aikana?

Selvin arjen muutos on toki talvien vähälumisuus. Rakastan murtomaahiihtoa ja tähän on Helsingin seudulla ollut viime vuosina paljon vähemmän mahdollisuuksia kuin nuoruudessani. Tosin juuri tänä talvena latuverkko on ollut erinomainen, joskin hiihtokausi alkoi vasta tammikuun lopulla.

2.  Mitä olet tehnyt ja tulet tekemään ilmastonmuutoksen vuoksi?

Yritän vähentää hiilijalanjälkeäni erityisesti liikenteen osalta. Käytän autoa harvoin, liikun pääkaupunkiseudulla lähes aina julkisilla. Suomessa en lennä käytännössä koskaan. Tänäkin talvena olen kulkenut junalla kahdesti Kuopioon ja kerran Kajaaniin. Jos lennän ulkomaille, yritän kompensoida päästöjäni vapaaehtoisella hiiliverolla.

Olen myös vähentänyt merkittävästi lihan syömistä, joskin kalasta ja maitotuotteista nautin edelleen. Punaista lihaakin syön jos tarjotaan, mutta kotiin en osta enkä tilaa itselleni liharuokia, mitä nyt tosi joskus salahimoittavaa makkaraa.

3.  Mitä yhteiskunnallisia muutoksia pitää mielestäsi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

Sekä energiantuotanto että liikenne on saatava selvästi vähäpäästöisemmäksi. Hiilen ja turpeen käytöstä on luovuttava ja kehitettävä ja suosittava uusiutuvia enegialähteitä. Ydinvoimaankin suhtaudun kielteisesti, mutta ei ydinvoimaloita kannata ajaa alas nopeutetulla aikataululla. Liikenteessä tulee suosia raideliikennettä, ja pitkän tähtäimen haaveeni on Helsinki – Tallinna tunneli. Haluan päästä yöjunalla Berliiniin.