Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Suomen Amnestyn Kynttiläpalkinto Global Clinicille

Share

Kirjailija Jari Tervo bloggaa kynttiläpalkinnon kunniaksi.

Suomen Amnestyn tämänvuotinen Kynttiläpalkinto on myönnetty Global Clinicille. Palkinnolla halutaan muistaa vuoden ihmisoikeustekoa.

Global Clinic tarjoaa paperittomille apua erilaisiin terveyspulmiin. Palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät ole oikeutettuja julkiseen terveydenhoitoon. Avusta ei tietenkään laskuteta köyhiä, hädänalaisia ihmisiä. Hoitoa antavat ammatillisesti pätevät vapaaehtoiset, ilman palkkiota. Hoito on luottamuksellista.

Global Clinic toimii Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa.

Kynttiläpalkinnon ovat aiempina vuosina saaneet muitten muassa Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset, Suomen PEN ja Pakolaisneuvonta ry.

Sain viime kevättalvella yhden vastaanottoillan ajan tutustua Global Clinicin työhön. Haavoittuvimpien ihmisten auttaminen ei ole aivan yksinkertaista. Minua neuvottiin olemaan paljastamatta klinikan sijaintia tai vapaaehtoisten henkilöllisyyttä. Jos he paljastuisivat, heitä tultaisiin heidän hyvien tekojensa tähden kiusaamaan ja piinaamaan.

Maaliskuisena arki-iltana klinikalle saapui paperittomia hoitamaan kaksi lääkäriä, kaksi sairaanhoitajaa, yksi kätilö, kolme tulkkia, yksi vastaanottovirkailija ja yksi HIV-pikatestien tekijä. Kaksi sairaanhoitajaharjoittelijaa oli mukana tarkkailemassa.

Potilaat olivat enimmäkseen Romanian ja Bulgarian romaneja. He eivät ole EU-kansalaisina varsinaisesti paperittomia, mutta he eivät myöskään kuulu sairausvakuutuksen piiriin. Klinikalle on tämän vuoden mittaan hakeutunut entistä enemmän varsinaisia paperittomia eli turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen ja hallinto-oikeus on hylännyt heidän valituksensa. Kotimaahansa he eivät tahdo palata vainon pelossa.

Vastaanottoillan aikana selvisi, että potilaat olivat tavallisia ihmisiä tavallisine vaivoineen. Apua tarvitsevat näyttivät 30-60-vuotiailta, mutta saattoivat olla nuorempia. Kova elämä vanhentaa.

Keski-ikäinen astmaa poteva nainen huokaili repivien yskänpuuskien välillä: ”Oi, mama.” Kyläsaaren hätämajoituksessa yöpyvä nuori nainen keskusteli tulkin kanssa romaniaksi raskautensa etenemisestä. Elämä jatkuu. Sen eteen täällä tehdään töitä.

Klinikka on saanut laitteensa lahjoituksina. Toimintamenoja katetaan yksityisistä lahjoituksista ja järjestöjen tuella. Klinikka saa sanana maallikon miettimään kiiltäviä pintoja ja piipittäviä laitteita, mutta paperittomia autetaan Helsingissä hienostelemattomissa tiloissa. Tärkeintä on hoito ja ihmisistä välittäminen.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla paperittomien terveyspalveluitten laajentamisen tiukan äänestyksen jälkeen. Paperittomilla on oikeus jatkossa muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin.

Terveyspalveluitten laajentaminen oli paitsi taloudellisesti järkevää myös inhimillisesti perusteltua. Siitä huolimatta sitä tomerasti vastustettiin. Aloitteen vastustajat voivat kuitenkin lohduttautua sillä, että paperittomien terveyspalvelut eivät laajennuksen jälkeenkään ole yhtä kattavia kuin suomalaisten.

Kynttilän liekki antaa valoa ja lämpöä. Ihmisten parantaminen on varma tapa parantaa maailmaa.