Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Kuinka lääkäri selviää järjissään velvoitteesta pitää tietonsa ajan tasalla?

Share

Kolumnistimme, Helsingin yliopiston kansanterveystieteen apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen pohtii infoähkyä. Juttu on julkaistu alunperin LSV-tiedotteessa 1/2017.

Tukehdutko infoähkyyn? Löytyykö kotisi nurkasta pölyinen pino ammattilehtiä, jotka haluaisit vielä joku päivä käydä kunnolla läpi? Kun muutat uuteen osoitteeseen, pino sujahtaa vähin äänin jätesäkkiin. Omaatuntoasi kirpaisee – et haluaisi olla se lääkäri, joka hoitaa potilaitaan vuosikymmenten takaisin menetelmin.

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä velvoittaa lääkärin ylläpitämään ja kehittämään ammattitoiminnan edellyttämiä tietoja ja taitoja. Mutta miten se onnistuu maailmassa, jossa Medline-tietokanta kasvaa puolella miljoonalla viitteellä vuodessa?

Kun näyttöön perustuva lääketiede syntyi, ajatuksena oli että jokainen lääkäri ehtisi itsenäisesti käydä läpi ja punnita oman alan keskeisimmän tiedon. Tämä käsitys osoittautui lähes kalkkiviivoilta epärealistiseksi, mutta onneksi tekniikan kehitys tarjoaa lääkärille monenlaisia uusia työkaluja.

Ohessa on muutama oma suosikkini:

 

  • Tutustu Terveysportin uudistettuihin näyttöön perustuvan lääketieteen tietokantoihin.

 

Terveysportin Käypä hoito ja Lääkärin käsikirja ovat varmasti kaikille lääkäreille tuttuja työkaluja. Mutta Terveysportin etusivulta pääsee helposti myös Dynamed-  ja McMaster-tietokantoihin. Niistä saat hetkessä esiin keskeisen potilastyössä tarvitsemasi tiedon. Lisäksi Cochrane-tietokannan systemaattiset katsaukset tarjoavat huolella arvioitua tietoa monista keskeisistä aiheista.

 

  • Tilaa oman alasi avainlehden sisällysluettelo sähköpostiisi lehden nettisivuilta.

 

Lääkärilehden ja Aikakauskirja Duodecimin uutiskirjeiden avulla saat nopeasti käsityksen uusimman numeron sisällöstä. Samalla logiikalla voit seurata alasi keskeisiä kansainvälisiä lehtiä. Mene lehden kotisivulle ja luo itsellesi profiili tai tilaa eTOC eli lehden  isällysluettelo sähköpostiisi.  Otsikkojen silmäily sähköpostissasi vie päivästäsi vain minuutin kuussa; yliopistojen ja monien sairaalojen kautta pääset halutessasi ilmaiseksi käsiksi kokoteksteihin. Jos et tiedä mitä lehteä alkaisit seurata, suositan BMJ:tä (http://www.bmj.com/thebmj, My Account).

 

  • Aseta uutuusvalvonta itsellesi tärkeästä aiheesta

 

Jos olet kiinnostunut jostakin tietystä aiheesta, voit seurata aihetta Medline-tietokantaa haravoivan uutuusvalvonnan avulla. Uutuusvalvoja lähettää löytämänsä uudet artikkelit sähköpostiisi. Itse olen käyttänyt 1990-luvulta lähtien helppokäyttöistä Pubcrawler-uutuusvalvojaa  (http://pubcrawler.gen.tcd.ie/) Sen motto on vastustamaton: ”It goes to the library – you go to the pub”.  Voit asettaa itsellesi uutuusvalvonnan myös PubMed-hakuportaalin MyNCBI-sivulta.  

 

  • Bonusvinkki: podcastit

 

Kännykästä kuunnellut podcastit ovat loistava tapa oppia uutta samalla kun kroppasi liikkuu. Toki podcasteja voi kuunnella myös vaikka autossa tai ruokaa laittaessa. Oma suosikkini lääketieteen alalta on teräväkielinen ja hauska Best Science Medicine Podcast; ihmistieteistä kiinnostuneille suosittelen NPR:n Hidden Brain -podcastia. Kotimaista terveysaiheista podcast-tarjontaa edustaa esimerkiksi Yle Areenan Teemana Terveys. Löydät Yleltä myös upeita tiedettä ja yhteiskuntaa käsitteleviä podcasteja, esimerkiksi Yle Puheen Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä ja Kalle Haatasen ohjelmat.

Hauskoja harharetkiä tiedon puutarhassa!