Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Sote-kyselyssä Martti Kekomäki

Share

Vuoden ensimmäisessä sote-kyselyssä vastaajana terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki.

Mitä hyvää (1) näet nyt kaavaillussa SOTE-uudistuksessa, entä mikä huolestuttaa (2)?

1)  Hyvää on ajatus palveluintegraatiosta ja kapitoidusta korvausmallista. Ne antavat parhaat aseet sekä kustannuskehityksen hallitsemiseen että palveluiden oikeudenmukaisen jakautumisen valvontaan. Suomi on itseasiassa hyvin pitkällä integraatiotiellä jo nyt: on toimivia hoitoketjuja, osassa maata yhteiset tietojärjestelmät, palkkasuhteiset lääkärintoimet ja henkilötunnuksen käyttö sosiaali- ja terveyspalveluiden kontakteissa. Muutos täydelliseen integraatioon on lyhempi kuin moni uskoo, suunnistajatermein ilmaistuna olemme jo rastiympyrän sisällä.

2) Isoja uhkia on valinnanvapauteen liittyvä ns. asymmetristen riskipoolien muodostuminen: terveiden ihmisten ”hoidosta” maksetaan saman verran kuin keskimäärin, jolloin voittoa tavoittelevat kansainväliset yhtiöt vievät, kovasti omia palveluita mainostettuaan, tuntuvan osan hyvinvointibudjeteista veroparatiiseihin. Lopputuloksena joko osa väestöstä jää riittämättömälle hoidolle tai kaikki budjettirajoitteet kaatuvat. Jälkimmäisessä tapauksessa emme voi loputtomasti hoitaa väestöämme velkarahalla, jonka korot tilanteen muuttuessa kasvavat samalle tasolle kuin terveysmenot. Tällaista perintöä emme voi jättää lapsillemme ja lastemme lapsille.