Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

LSV:n sote-kyselyssä Pihlajalinna Oy:n toimitusjohtaja Aarne Aktan

Share

Mitä hyvää näet nyt kaavaillussa sote-uudistuksessa?

“Suomalaisille syntyy mahdollisuus saada parempaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja yhteiskunnalle mahdollisuus järjestää ihmisille laadukkaat palvelut pienemmillä kuluilla. Vanha valtasuhde mullistuu, kun potilaasta tulee asiakas. Kaikkiaan hoidossa siirrytään terveyden hoitamiseen ja ennaltaehkäisyyn, kun palveluntuottajille maksetaan asiakkaista kiinteä hinta eikä tehtyjen toimenpiteiden mukaan.”

Mikä huolestuttaa?

“Se huolestuttaa, saavatko eniten palveluja tarvitsevat ja hädänalaiset riittävästi apua. Uudistus ei välttämättä ratkaise palveluiden saatavuuden epätasa-arvoa. Niillä alueilla, joille ei synny yksityistä tarjontaa, julkiset palvelut saattavat ruuhkautua. Kustannuksia ajatellen säästöjen saaminen on epävarmaa, jos perustason palveluntuottajalla ei ole vastuuta erikoissairaanhoidon kustannuksista.”