Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Sote-kysely julki – ensimmäisenä vastaajana professori Teppo Järvinen

Share

LSV lanseeraa sote-aiheisen kysymys-vastauskampanjan, jossa asiantuntijat kertovat näkemyksensä sotesta.

Kysymyksemme on yksinkertainen: mitä hyvää (1) näet kaavaillussa SOTE-uudistuksessa, entä mikä huolestuttaa (2)?

Vastaajana ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen, HYKS.

1.Pyrkimys sosiaali- ja terveyspalveluiden vaaka- ja pystysuoraan integraatioon on varmasti periaattellisesti kannatettava ajatus. Se, että järjestelmätasollakin hyväksytään, että ihmisten arjessa pärjääminen on paljon muutakin kuin sairauksien hoitoa, on iso ajatuksellinen loikka, ainakin monen lääkärin perspektiivistä.

2. Jos jotakin tehdään yli kymmenen vuotta ja silti tuntuu, että kaikki on edelleen levällään ja politikointi vain lisääntyy mitä lähemmäksi ratkaisun hetki tulee, ei voi valitettavasti kovin optimistisesti katsoa tulevaisuuteen. Lähes hurmoshenkinen valinnanvapauden korostaminen huolestuttaa, sillä sen piiriin kuuluvat terveydenhuoltoratkaisut ovat pääsääntöisesti täysin marginaalisia kokonaiskuvan kannalta. Pahimmillaan tässä käy niin, että nämä marginaaliasiat tulevat maksamaan niin paljon, että iso joukko tarpeellisia toimia tulee jäämään lapsipuolen asemaan rahojen ohjautuessa turhuuksien roviolle.