Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Rauhanjärjestöt: Syyrian sota lopetettava

Share

Kannanotto YK:n päivänä 24.10.2016

Syyriassa on sodittu lähes viisi vuotta ja noin puolet sen asukkaista on paennut taisteluja joko muualle Syyriaan, sen naapurimaihin tai Eurooppaan – myös Suomeen. Pakolaisuuden lisäksi sotiminen on aiheuttanut mittavat aineelliset tuhot ja kaikki osapuolet ovat rikkoneet sodan oikeussääntöjä sekä loukanneet ihmisoikeuksia.

Viisi vuotta sotaa riittää – nyt on aika lopettaa sotiminen. Se edellyttää ensisijaisesti Yhdysvaltojen ja Venäjän yksimielisyyttä neuvotteluratkaisusta. Rauhanjärjestöt toivovat, että suomalaiset järjestöt ja yksittäiset kansalaiset mahdollisimman laajasti yhtyisivät vetoomukseemme sodan lopettamiseksi sekä osallistuisivat Helsingissä YK:n päivänä 24.10. järjestettävään Save Syria -mielenosoitukseen.

Yhdysvallat ja Venäjä eivät kuitenkaan yksin voi ratkaista Syyrian sotaa, mutta niiden mukanaolo on välttämätön. Neuvotteluratkaisuun tarvitaan myös YK, Euroopan unioni, Syyrian hallitus, Syyrian kansalaisyhteiskunta – erityisesti naiset ja nuoret, Syyrian kansallisneuvosto ja muut oppositioryhmät sekä niitä tukevat valtiot.

Sotiminen pitää lopettaa neuvottelemalla rauhansopimus, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä. Sopimuksen on annettava oikeutta sodan uhreille ja saattaa kaikki sotarikoksiin syyllistyneet vastuuseen teoistaan.

Suomen kannettava oma vastuunsa

Syyrian sodan lopettaminen koskettaa myös Suomea. Hallituksen ja ulkopoliittisen johdon on omilla toimillaan edistettävä neuvotteluratkaisua. Samoin Suomen on kannettava vastuunsa Syyrian pakolaisista esimerkiksi ottamalla vastaan enemmän kiintiöpakolaisia.

Sotimiseen tarvitaan aseita ja ammuksia. Suomesta on asevientiä useisiin maihin, jotka sotivat Syyriassa ja tukevat sotivia ryhmiä, ainakin Arabiemiraatteihin, Israeliin, Saudi-Arabiaan ja Turkkiin. Vaikka suomalaisia aseita ei käytettäisi Syyriassa, asekaupat autoritääristen ja ihmisoikeuksia loukkaavien maiden kanssa tukevat niitä ja vaikuttavat osaltaan Syyrian sodan jatkumiseen.

YK:n asemaa vahvistettava

Syyria ei valitettavasti ole ainoa konflikti vaan sotiminen jatkuu muun muassa Jemenissä, Etelä-Sudanissa, Irakissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Afganistanin tilanne on edelleen kireä ja monet muut, kuten esimerkiksi Länsi-Sahara sekä Israelin ja Palestiinan konflikti, odottavat ratkaisua.

YK:n mahdollisuudet rauhan ja turvallisuuden ylläpitoon riippuvat viime kädessä siitä, kuinka vahvasti sen jäsenvaltiot maailmanjärjestöön sitoutuvat. Suurin vastuu YK:n toimintamahdollisuuksista on turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla. Uuden pääsihteerin toimikauden kynnyksellä niillä on nyt oivallinen tilaisuus etsiä yhteistä linjaa YK:n vahvistamiseksi toimintakykyiseksi maailmanjärjestöksi.

Sotien ja konfliktien ohella olennaisia YK:n tehtäviä ovat ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen, väestönkasvun hillitseminen, tuloerojen kaventaminen ja aseidenriisunnan edistäminen. On järjetöntä tuhlausta käyttää 1700 miljardia dollaria sotilasmenoihin samaan aikaan kun kaikilla ei ole esimerkiksi puhdasta vettä.

Amdandamaji, Aseistakieltäytyjäliitto, ICAHD Finland, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Naiset Rauhan Puolesta -liike, Psykologien Sosiaalinen Vastuu, Rauhankasvatusinstituutti, Suomen Kristillinen Rauhanliike, Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund, Suomen Rauhanpuolustajat sekä Suomen Sadankomitea