Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Rauhantyö

Share

 

Rauhantyö ja erityisesti joukkotuhoaseiden vastustaminen on alusta lähtien ollut yksi LSV:n toiminnan peruspilareita. LSV syntyi 80-luvun alussa, jolloin ydinsodan uhka oli kouriintuntuva. Lääkärit havahtuivat maailmanlaajuisesti siihen, ettei ydinaseilta voi suojautua, ennaltaehkäisy on ihmiskunnan ainoa keino selviytyä. Vuonna 1980 perustettiin järjestö International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), jonka jäsenjärjestö LSV on. Kati Juva on tällä hetkellä IPPNW:n yleiskokouksen (council) puheenjohtaja (speaker)

Olemme järjestäneet Suomessa monia IPPNW:n kongresseja ja julkaisseet yhdessä laajan kokoomateoksen War or Health. Lisäksi olemme olleet mukana julkaisemassa ja suomentamassa lukuisia sodan ja rauhan kysymyksiin liittyviä kirjoja (viimeisin Ydinpommin anatomia – loppu plutoniumin ja rikastetun uraanin tuotannolle). Rauhanjaoston kautta ihmiset voivat myös osallistua erilaisiin kansanvälisiin tapahtumiin ja matkoihin. Elokuussa 2015 vierailimme Kiovassa tapaamassa paikallisia IPPNW aktiiveja. IPPNW:llä on myös aktiivista opiskelijatoimintaa, ja LSV tarjoaa matka-apurahoja näihin tilaisuuksiin. Suomessa opiskelijat järjestävät koulutuksia ja erilaisia tempauksia – mm. lääketieteellisten kirjojen keräämistä Pohjois-Koreaan.

Ydinaseiden lisäksi toimimme myös pienaseväkivaltaa vastaan. Järjestämme seminaareja, julkaisemme artikkeleita ja pyrimme vaikuttamaan päättäjiin liittyen mm. EU:ssä parhaillaan käsittelyssä oleviin aserajoituksiin, joita Suomi valitettavasti vastustaa. Olemme myös huolissamme yhteiskunnan yleisestä militarisoitumisesta, mistä on erimerkkinä suunnitelmat antaa asevoimien komentajalle valtuudet kutsua suuri määrä reserviläisiä kertausharjoituksiin ilman oikeutta kieltäytyä ja ilman poliittista päätöksentekoa (eduskunnan tai hallituksen päätöstä).

Pienaseiden osalta meillä on yhteistyötä myös nigerialaisten kollegojen kanssa, joiden kanssa suunnitellaan aseellista väkivaltaa vastaan suunnattuja radio-ohjelmia Nigeriassa.

Rauhanryhmä kokoontuu säännöllisesti, ja erityisesti opiskelijat ovat tervetulleita sekä kansainväliseen toimintaan että vaikuttamistyöhän päättäjien suuntaan.