Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Todellista turvallisuutta ei voida rakentaa aseilla

Share

Nobelin rauhanpalkinnon saaneet henkilöt ja järjestöt paneutuivat pakolaisuuteen Summit-kokouksessaan Barcelonassa 12.­-14.11.2015. Paikalla olivat mm. maamiinojen kieltoon johtaneesta kampanjasta tuttu Jody Williams, iranilainen Shirin Ebadi, Pohjois­Irlannin sovittelijat Betty Williams ja Mairead Maguire, Jemenin Tawakkul Karman sekä Lech Walesa ja F.W. De Klerk, ja järjestöistä monet, mm IPB, Pugwash, kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC ja tietysti IPPNW.

Dramaattinen alku

Pariisin terrori­-iskut sattuivat kokouksen alkuun ja vaikuttivat sen keskustelujen sävyyn. Hiljaisella hetkellä kunnioitettiin menehtyneitä ja heidän omaisiaan. Tawakkul Karman piti vaikuttavan puheen väkivaltaa vastaan, olihan hän muslimimaailman edustajana paras vetoamaan kaikkiin.

Pakolaisuus oli todella ajankohtainen teema, mutta nyt nousivat entistä voimakkaammin esille pakolaisuuteen ja väkivaltaan johtavat tekijät. ”Meidän ei pidä demonisoida pakolaisia. Meidän täytyy ja me voimme poistaa ne syyt, jotka pakottavat ihmiset jättämään maansa”. Eriarvoisuus, vääristyneet uskomukset, jotka johtavat väkivaltaan, asekauppa ja erilaisuuden vieroksunta nähtiin taustatekijöinä. Toisaalta miljoonat ihmiset tekevät joka päivä arkisia rauhantekoja, joiden vaikutusta ei pidä vähätellä. Näillä on vain niin paljon vähemmän näkyvyyttä mediamaailmassa,kuin väkivallanteoilla.

Militarismin vastustaminen korostui

Nobelistit ja Nobeljärjestöt löysivät toisensa militarismin vastustamisessa. Jos maailmassa käytetään vuosittain 1800 miljardia asevarusteluun, kymmenesosa tästä riittäisi toteuttamaan kaikki uudet YK:n vahvistamat kestävän kehitykset tavoitteet (Sustainable Development Goals) vuodeksi 2030. Kun ATT, Arms Trade Treaty, asekauppasopimus on saatu aikaan – paljolti Suomen aloitteesta – siihen täytyy saada kaikki maailman maat mukaan. On lopetettava ydinaseiden modernisointi, joka on vaarallista ja varoja vievää.

Saksan IPPNW:n Alex Rosen käytti IPPNW:n puheenvuoron taidolla korostaen uusia tutkimustuloksiamme rajoitetun ydinsodan laajoista ilmastovaikutuksista ja tätä seuraavasta nälänhädästä. Löytyi yhteisiä säikeitä kansainvälisen ilmastopaneelin Martin­Novellan kanssa. Jälkimmäinen toi muuten vakavaan kokoukseen huumoria toteamalla:” Ei kivikausi loppunut kiven puutteeseen, joten öljykausikaan ei tule loppumaan vasta sitten, kun öljy loppuu”.

LSV esillä

Vedimme Ilkka Taipaleen kanssa PSR Finlandin työryhmän teemalla Nuclear Exit! Tämä oli jatkoa vuoden 2013 kongressillemme, josta tuli vuonna 2014 erikoisnumero Medicine, Conflict and Survival­-lehdestä ja tänä vuonna peräti kovakantinen kirja Routledgelta. Työryhmään osallistui 25 innostunutta ja osallistuvaa opiskelijaa, puhujina myös Alex Rosen ja David Stewart. David oli presidentti de Klerkin kansliapäällikkönä juuri niinä historiallisina hetkinä, jolloin päätökset liitteenä Etelä­-Afrikan kuudesta ydinaseesta tehtiin. Saimme poikkeuksellisen paljon kiitosta osallistujilta!

Kokouksen julkilausuma liitteenä

Vappu Taipale